Андрій Баран: Потрібно бути в постійному пошуку

Збирати 10 т / га пшениці і 10-12 т / га кукурудзи має стати нормою. Для стабільно високих результатів врожайності слід постійно експериментувати з агротехнологіями і сортами. Про це та багато іншого команда Latifundist.com: поговорила з директором ПАП «Агропродсервіс» Андрієм Бараном в рамках АгроЕкспедіціі Соя 2017.

Latifundist.com: Андрій Степанович, яка ситуація зараз на підприємстві, як проходять жнива в компанії?

Андрій Баран: Зараз у нас найгарячіша пора – збирання врожаю. Ми цілий рік цього чекаємо, вкладаємо кошти в землю. Цей рік був особливий тим, що збиральні роботи відтягнулися за термінами. Була затяжна весна, щодо прохолодне для нашого регіону літо. Тільки до кінця липня тепло прийшло. Збирання почали десь 10-го липня з затримкою майже на два тижні. Хоча останні 2-3 роки вже приблизно з 25-го червня збирали ячмінь. А в 2017-м місцями навіть озимий ячмінь ще не зібраний. Залежно від вологості плануємо днями закінчити прибирання. Ріпак зібрали, закінчуємо прибирати горох. Крім того, приступили до збирання озимої пшениці та ярого ячменю.

2

Latifundist.com: І які результати отримали?

Андрій Баран: По ріпаку багато що залежить від погодніх умов. Все ж в цьому році опади випадали нерівномірно. І хоч наше господарство знаходиться в межах Тернопільської області, все одно радіус 100 км дуже чутливий. Тому по ріпаку орієнтовно розраховуємо отримати від 3,5 до 4,5 т / га. З озимим ячменем у нас були деякі проблеми із зимівлею в цьому році. Коренева система рослин дещо постраждала через морози, так що по озимому ячменю прогнозуємо 6-8 т / га.

Результати по гороху вважаю більш-менш успішними. В цьому році ми збільшили його площі в 2,5 рази до 1,5 тис. Га. Залежно від поля бачимо результат – близько 5 т / га. Ми на деякі поля зайшли навесні занадто рано. Якби знали, що буде така затяжна і прохолодна весна, то так не поспішали б. Можливо, цей поспіх відбився на результаті. Деякі агротехнологічні моменти упустили.

Зараз приступили до збирання озимої пшениці. Зима була важка, тому ми навіть не очікували, що отримаємо хороші результати по цій культурі. Думаю, в межах 8 т / га повинен бути урожай. Це ще раз підтверджує, що ми навчилися третій рік поспіль отримувати стабільний урожай.

3

Latifundist.com:  За рахунок чого в «Агропродсервіс» вдається досягати такої стабільності протягом трьох років?

Андрій Баран: Принципово нічого не змінилося. Просто ми вчимося працювати в складних умовах. Скажімо, пізня сівба не дала можливості пшениці нормально кущитися. Вона вийшла з зими ослабленою, з розрідженими посівами. Тому на перше місце вийшли питання агротехнологій, регуляції. Підживлення мікроелементами забезпечує результат. Вчора ми збирали озиму пшеницю сорту Юлія (чеська селекція «Селга а.с.» – прим. Ред.). Це пшениця практично 2-го класу, високої якості за змістом і білка, і клітковини. У колишні роки ми не дотягували по технології. Але зараз розраховуємо на хороший урожай.

Latifundist.com: Як у Вас змінювалася структура посівних площ, чому вирішили збільшити площі під горох?

Андрій Баран: Структура у нас стабільна. Так, гороху збільшили на 900 га, але це не настільки суттєво. По інших культурах все без змін. Цукрові буряки посіяли в межах тих же 4 тис. Га. Сої та кукурудзи приблизно по 6,5 тис. Га. Ярий ячмінь – близько 2 тис. Га. Пшениця і зернові – 9 тис. Га. Земельний банк теж стабільний – трохи більше 40 тис. Га.

Latifundist.com:  Повернемося до теми нашої АгроЕкспедіціі – сої. Які результати в цьому році очікуєте?

Андрій Баран: Соєю займаємося предметно. Очікуємо непогані результати, як на сьогоднішній день. Звичайно, багато чого буде залежати від ситуації до моменту збирання. Посіви в хорошому стані. За агротехнологічним операціями зробили все, що планували. Розраховуємо отримати 3-3,5 т / га «залізно». Якщо пощастить, то і більше. Протягом останніх двох років в Україні посуха, ми очікуваних результатів не мали. Місцями вони наближалися до прогнозованого рівня, на окремих полях – перевищували. Але останні два роки засихала соя у нас серйозно, практично збирали 2,5 т / га. В цьому році ми відчуваємо багато нових сортів і на товарних посівах, і на насіннєвих ділянках. Також вступили в асоціацію «Дунайська соя» – вирощуємо для них насіння.

6

Latifundist.com:  Є якісь результати входження в асоціацію?

Андрій Баран: Поки все тільки починається. Подивимося як далі буде. «Дунайська соя» – це бренд, який ми хочемо використовувати в майбутньому для експорту нашої продукції. Ми не вирощуємо ГМО продукти, і вступ в цю асоціацію означає для нас пошук нових рішень, технологій. Це нові перспективи.

Latifundist.com: Якого досвіду Вам зараз не вистачає по агротехнологіях, з агрономічних знань?

Андрій Баран: Агронома запитаєте, якого досвіду йому не вистачає (сміється). Треба весь час вчитися. У нас є захід «Нове зернятко». Ми його проводимо, щоб вчитися. Ставимо завдання отримати 10 т / га пшениці. Це повинно стати нормою. Я не маю на увазі за своєю структурою, на сьогоднішній день це важко. Є різні землі, але завдання у нас по пшениці – збирати 8-10 т / га. Ми доб’ємося цього і скажемо, що вже чогось досягли. А поки «гуляємо» навколо цієї цифри. За рапсу отримувати 4 т / га повинно стати для нас нормою. За гороху – 5 т / га. Кукурудзи 10-12 т / га має бути. Ось, які ми ставимо перед собою завдання. Для цього потрібно бути в постійному пошуку.

Latifundist.com: Що в цьому році Ви для себе знайшли для того, щоб поліпшити показники? Що змінили?

Андрій Баран: Ми постійно щось міняємо. Експериментуємо з підгодівлею рослин, забезпеченням їх повних спектром необхідних мікроелементів. Але не завжди вони спрацюють, якщо не вистачає певних елементів в грунті. Ми зараз бачимо, що на землях, які обробляє «Агропродсервіс», є дефіцит вапна (кальцію). Щоб отримувати 10 т / га пшениці, потрібно рН підправляти на наших полях. Ми зараз працюємо над тим, яким чином це зробити. Під цукровий буряк займаємося вапнуванням, вивчаємо додаткові способи, як домогтися потрібних показників рН. Нам необхідно, щоб водневий показник під пшеницю був на рівні 6,2-6,5. Тоді ми забезпечимо краще харчування, не буде блокування …

У нас десятки випробувань, десятки культур. На демополі посіяно 65 сортів пшениці, близько 60 сортів сої. Також ми проводимо якийсь чемпіонат врожайності по кукурудзі і цукровому буряку. «Агропродсервіс» це робить публічно. Запросимо наших партнерів, які купують у нас насіння, проведемо показовий обмолот. Там буде представлено багато брендів, так що можна буде отримати цікаві знання, повчитися. У нашому ДемоЦентр закладені різні досліди з підгодівлею рослин, всілякими агротехнологічного прийомами (глибина, норма висіву тощо). Це все на різних господарствах впроваджується в життя.

5

Latifundist.com:  Які досягнення Ви можете виділити за цей рік? Від чого очі горять, коли йдете на роботу?

Андрій Баран: Очі горять тільки тоді, коли ти щось запланував і потім це отримуєш. Хоча в сільському господарстві є різні моменти, виробничі нюанси. Ось, у нас практично вже терміни посіву ріпаку підходять, а ми ще його не скрізь зібрали. Дуже накладно зараз, є ряд проблем.

Latifundist.com:  А що можете сказати щодо відкриття ринку землі, наскільки це для Вас актуальна тема?

Андрій Баран: Звичайно, ми і за це переживаємо. Але поки це питання відійшло на задній план. Зараз збиральна, треба зібрати хліб, зібрати плоди роботи всього року. Чесно кажучи, ми не цілком готові зараз до відкритого ринку землі. Я вважаю, що це будуть серйозні ризики. Тому що земля може виявитися в руках не тих людей, які її обробляють. Ми розуміємо, чим це загрожує. Потрібно акумулювати кошти, щоб бути готовими до покупки землі. Я вважаю, повинні бути чіткі правила гри і захищатися права тих людей, які обробляють цю землю.

Latifundist.com: А Ви зараз акумулюєте кошти або більше вкладаєте в переробку та інші напрямки бізнесу?

Андрій Баран: Ми виробляємо насіння. Також переробляємо продукцію для отримання комбікормів, оскільки у нас є свинарство, ВРХ, птахівництво. Є соеперерабативающій завод потужністю 40 тис. Т в рік. Виробляємо соєве масло, макуха. Далі є власний м’ясокомбінат, які переробляє сировину в готову продукцію. Є торговельна мережа магазинів, тобто повний цикл виробництва.

7

Latifundist.com: Як у Вас складаються стосунки з сусідами? Чи не воюєте?

Андрій Баран: Є невеликі економічні протиріччя. Юридично у нас немає серйозних суперечок. Ми ж мирні, ні з ким не воюємо. Ні з фермерами, ні з великими холдингами. Хочеш працювати в селі, працюй собі на здоров’я.

Latifundist.com: Дякую за Вашу позицію!

Катерина Нікончук, Микола Сирота, Latifundist.com

Розповсюдити цю статтю: