latifundist-com-ae-soya-2017-den-1-45

Компанію «Агропродсервіс» відвідали АгроЕкспедитори сої від порталу Latifundist.com

За 4 роки портал  Latifundist.com провів 24 АгроЕкспедіції. Цілий тиждень команда АгроЕкспедиторів робить об’їзд різних регіонів України, сотні полів, аналізує агротехнології, прогнозує врожайності і спілкується не тільки з власниками агрохолдингів і фермерами, а й головними інженерами, агрономами і фінансовими директорами господарств. В кожній поїздці до нас приєднуються кращі експерти аграрного ринку.

АгроЕкспедіція по сої 2017 стартувала з Тернопільської області. Команда АгроЕкспедіторов відвідала компанію «Агропродсервіс» разом з експертами з BASF, «Бізон-Тех» та ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК». Повний матеріал можна переглянути на www.latifundist.com.

Почнемо з декількох цифр про сою в Тернопільській області:

  1. Складає близько 4% в загальноукраїнському виробництві сої.
  2. Займає 3-є місце за обсягами посівних площ в цьому регіоні.
  3. У 2017 році соєю засіяно 76,9 тис. Га, що на 8% менше, ніж в 2016 р (83,7 тис. Га). Невелике зменшення площ аграрії пояснюють несприятливими погодними умовами, які спостерігаються в регіоні і в цілому по країні протягом останніх трьох років.

1

Тепер поговоримо про особливості соєвого сезону 2017 Тернопільській області.

 

  1. Пізній посів. Через холодну весну посівна кампанія в регіоні стартувала на 2 тижні пізніше, ніж в 2016 році. На щастя, Тернопільщина не сильно постраждала від «квітневої зими», тому посіви знаходяться в доброму стані.
  2. Рівномірність опадів. У поточному році кількість опадів не сильно відрізняється від минулорічного показника. Але, як відзначають аграрії, в цьому сезоні дощі розподілилися більш рівномірно.
  3. Обійшлися без граду. Торік на деяких територіях дощі пройшли з градом, через що постраждали посіви. У 2017-му град пошкодив посіви в Київській, Чернігівській, Сумській, Дніпропетровській та інших областях України, але минув поля Тернопільщини.
  4. Пізня збиральна. В основному посіви перебувають у хорошому стані, і аграрії надіються на сприятливу погоду, плануючи зібрати непоганий урожай. Але через те, що початок літа був холодним, старт збиральної кампанії планують на два тижні пізніше торішнього (третя декада серпня).

2

Технологія вирощування сої в компанії «Агропродсервіс»:

 «Ми по сої поставили собі за мету – врожайність 4-5 т / га. І ця врожайність повинна стати нормою. Ми доб’ємося цього показника і скажемо, що вже чогось досягли. Але для цього треба шукати рішення. Ось зараз ми «гуляємо» навколо цієї цифри, шукаємо нові методи, і ми їх знайдемо!», – вважає Андрій Баран.

latifundist-com-ae-soya-2017-den-1-27

Загартування в «бойових» умовах і можливість розправити крила – ось специфіка навчання молоді в компанії. Тому Андрій Баран спочатку озвучив стратегічні цілі по врожайності, а далі подався в поля разом з Ігорем Ліщинським перевіряти тактичні досягнення.

latifundist-com-ae-soya-2017-den-1-30

«Агропродсервіс» виробляє насіння сої для себе, Saatbau і інших компаній.

Далі ми вирушили вивчати лінію з переробки сої.

У вересні минулого року «Агропродсервіс» запустив в роботу новий завод з переробки соєвих бобів, який дозволяє переробляти до 5 т. сої на годину. Для переробки використовують сировину як власного виробництва, так і покупну. За словами технолога заводу Євгена Танасевича, з кожної тони сої на виході отримують 80% макухи і близько 15% олії.

«Наш завод працює цілий рік без зупинок. Раз на місяць ми робимо невелику перерву для чищення обладнання, але в планах зменшити цей період, щоб підвищити потужність виробництва макухи до 2 тис. т/місяць», – розповідає Євген Танасевич.

Зайшовши в приміщення заводу, відразу відчуваємо солодкуватий запах переробленої сої. Євген Танасевич посміхається і веде нас до приміщення для зберігання макухи. «Ось там пахне ще краще!», – сміється технолог заводу.

У складському приміщенні макуха зберігається не довше 3-х днів. На це є дві причини: по-перше, через високу температуру його не можна довго зберігати; по-друге, його швидко розкуповують. Крім того, що частина макухи використовують на власних фермах, багато продають також сусіднім фермерським підприємствам як корм для птахів, ВРХ, свиней та ін.

«І зовсім маленьку частину з’їдають наші відвідувачі. Наш керівник завжди пропонує гостям скуштувати свіжий макуха, адже це – чистий протеїн», – жартує Євген Танасевич.

Після такої інформаційної «закуски» ми з цікавістю вирушили в поля.

latifundist-com-ae-soya-2017-den-1-6-77553

У «Агропродсервісі» команда проінспектувала відразу два поля сої. Знаходилися вони поруч і вирощувалися по одній і тій же технології. Різними були лише сорти. На одному була посіяна соя Султана, а на другому – Сігалом. Обидва сорти австрійської селекції Probstdorfer Saatzucht. Площа першого поля становить 180 га, другого – 70 га.

latifundist-com-ae-soya-2017-den-1-8-77555

Попередником для сої в «Агропродсервісі» зазвичай виступає кукурудза, а після неї висівають озиму пшеницю.

Система обробки грунту – традиційна. Восени проводиться оранка на глибину 25-27 см. Навесні – дві культивації на 8-10 і 5-6 см. Поле обробляли дисковою бороною Quivogne, яку доставили з Франції. Плюс культиватор французького виробництва Каре. Посів проводили німецької сівалкою Horsch.

Посів сої виконували 8-метрової сівалкою Pottinger Terrasem 25 квітня. Сіяли з нормою висіву 650 тис. / Га і міжряддям 12,5 см.

Система внесення добрив. При сівбі вносили в ряди 150 кг / га комплексного добрива з NPK 8:20:30 і 100 кг / га сульфату амонію.

Інокулянт використовували ХайКот Супер Соя + Extender. Норма – 1,4 л / т.

Система захисту включає протруювач Максим ХЛ.

Для Интернета

Гербіцидів на підприємстві приділяється багато уваги:

  • грунтова схема: Містраль (0,4 кг / га), Прометрекс (2 л / га);
  • страхова схема: в фазі розвитку 1-2 трійчастого листя використовують Базагран (2 л / га), Хармоні (6 г / га) плюс Тренд (0,3 л / га);
  • також вносили Агил (1 л / га) від злакових бур’янів.

На початку цвітіння обробили від хвороб препаратом Аканто Плюс (0,6 л / га), також використовували бор (0,5 л / га) і амінокислоти Терасорб (1 л / га). Після закінчення цвітіння амінокислоти і бор вносили повторно.

«В принципі, грунтова схема добре спрацювала, але використовували страхову, оскільки залишився підмаренник чіпкий і деякі інші бур’яни. На мій погляд, посіви зараз в хорошому стані, але важко сказати, що буде в подальшому. Закладка бобів є, але чи витримає соя їх до прибирання, та й наллє чи їх, буде видно», – розмірковує головний агроном по захисту рослин Ігор Ліщинський.

latifundist-com-ae-soya-2017-den-1-43

Оглянувши поля з посівами двох сортів сої, ми побачили, що рослини зараз виходять з фази цвітіння. Висота рослин на полі з посівом Сігалом досягає 80 см. Ми нарахували на кожному стеблі до 10 стручків. Але, з огляду на те, що рослини ще цвітуть, говорити про точні прогнози врожайності поки немає сенсу. Поки що потенціал рослин говорить про 4,5-4,8 т / га біологічного врожайності. Кінцевий підсумок залежить від погодних умов.

Відмінний стан посівів зазначив і менеджер з продажу компанії «Бізон-Тех» Віктор Васьков.

«Соя в дуже хорошому стані. Захищена, добре працюють бульбочкові бактерії, є перспектива високого врожаю. Тільки, як кажуть, від Бога залежить, щоб дав дозріти, щоб ця врожайність збереглася до збирання. В даний момент бачимо відмінний стан листяної поверхні та бобів. Це достатня технологія – господарство використовує все найкраще, в результаті все працює на результат», – говорить Віктор Васьков.

latifundist-com-ae-soya-2017-den-1viktor-vaskov-bizon-tekh

Як розповів нам агроном, починати збирання сої будуть не раніше перших чисел вересня, адже посіяні пізні сорти сої. До того ж, через погодні умови і терміни посівів, і терміни дозрівання бобів перенеслися на 2 тижні пізніше.

«Люблю збиральну! Фізично важче, морально легше. Ти зробив уже все, що міг», – на такій філософській агрономічної ноті закінчив свою розповідь про працю аграрія Ігор Ліщинський.

За матеріалами www.latifundist.com

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Компанію «Агропродсервіс» відвідали АгроЕкспедитори сої від порталу Latifundist.com”