Андрій Баран: «Незважаючи на погодні умови, ми завершили посів ярих зернових»

Складні погодні умови восени і взимку сформували, так би мовити, обличчя, нинішньої весняної посівної кампанії. З одного боку, вони дали велику кількість вологи в ґрунті, а з іншого, не дозволили підготувати значні площі до весни. Проведення сівби ускладнила майже критична ситуація з мінеральними добривами, зокрема азотними, а також подорожчання засобів захисту рослин і пального. Наскільки ці фактори вплинули на хід весняної кампанії в «Агропродсервіс»? На ці та інші теми ведемо розмову з директором ПАП «Агропродсервіс» Андрієм Бараном.

Андрію Степановичу, чим особливий початок цьогорічної посівної кампанії?

– Кожна весна по-своєму особлива, і кожен рік неповторний. Ця весна – не виняток. Не можна сказати, що вона запізнилася, але і не є ранньою. На відміну від попередніх років, ми бачимо достатню кількість вологи в грунті. І деяке перезволоження грунту зумовило запізнення початку польових робіт порівняно з минулими роками. Запізнилися ми і з підживленням озимини, бо по мерзлому, талому грунту було складно її підживлювати. Ще одна особливість – з осені минулого року частина землі залишилася необробленою. Тому тепер доводиться обробляти, готувати грунт до посіву. Ось у цьому і полягають складності нинішньої посівної кампанії.

Яка частина посівів озимини загинула?

– Проблемою для нас стали погодні умови взимку, коли температура повітря опускалася до мінус 20 градусів і не було снігового покриву. І тому декілька сотень гектарів озимого ячменю загинуло. Його нам довелося пересівати ярим ячменем, соєю. Але при цьому в компанії «Агропродсервіс» уже завершено посів ярих зернових.

Невже Ви не перебільшуєте?

– Зовсім ні. Ще в березні ми посіяли яру пшеницю, горох, площі під який в цьому році ми утричі збільшили і довели їх до 1300 гектарів. Завершили сіяти і ярий ячмінь, посіявши його в межах двох тисяч гектарів, тобто на рівні минулих років. Щодо ярої пшениці, то ми посіяли лише невеликі насіннєві ділянки, адже було достатньо посіяно озимої пшениці, і вона знаходиться в нормальному стані. Посіви озимини підживлено, до того ж забезпечено дворазовим підживленням – внесено азот, сульфати амонію. Підживлено і посіви ріпаку.

А коли плануєте сіяти інші культури, зокрема цукровий буряк, кукурудзу, соняшник, сою?

Тепер доходимо до половини посівів цукрового буряка, якого плануємо до Великодніх свят посіяти на площі 4000-4100 гектарів. В ці дні починаємо і посів соняшника, яким плануємо засіяти майже дві тисячі гектарів. Відтак, дочекавшись більш сприятливих погодних умов, щоб прогрівся грунт і ми змогли отримати дужчі сходи, будемо приступати до посіву кукурудзи. Її плануємо посіяти на площі семи тисяч гектарів. Приблизно стільки ж гектарів відведемо під сою.

Чи користуєтеся банківськими кредитами? Якщо так, то наскільки прийнятні умови відшкодування відсоткових ставок за користування цими кредитами?

– Хотілося, щоб ці кредити були дешевшими. В цьому сезоні ми кредитних ресурсів не залучати. Звичайно, в нас є кредити, які ми взяли в минулі роки, але, повторюся, нових позик для проведення цієї весняної кампанії ми не залучали.

Чи продовжить компанія «Агропродсервіс» в цьому році уже налагоджену співпрацю з Чортківським цукровим заводом?

– Від товариства «Радехів-цукор» ми отримуємо грошове авансування для вирощування буряка. І, звичайно, в цьому році ми продовжимо співпрацю з цією компанією. Ми знаходимося в зоні бурякосіяння заводів, які недавно придбала компанія «Pfeifer& Landen»… І тому ми будемо співпрацювати з Козівським, Хорстківським і Збаразьким цукровими заводами. Це пов’язано з логістикою, тобто з тим, де знаходяться поля з посівами цукрового буряка, і так само із завантаженням трьох цукрових заводів, які я назвав. Товариство «Радехів-цукор» планує їх максимально завантажити, щоб вони працювали. Але це не має принципового значення: умови співпраці ті ж самі, бо це – одна компанія.

Чи достатній запас мінеральних добрив для проведення посівної має компанія «Агропродсервіс», адже на цьому ринку останнім часом склалася майже критична ситуація? Мало того, що вони наприкінці минулого року подорожчали на 18-20 відсотків. Та ще й два виробники – «Рівнеазот» і черкаський «Азот» зупинили роботу, а «Дніпроазот» не випускає аміачну селітру, яка користується найбільшим попитом, а лише карбамід і карбамідно-аміачну суміш.

– Усі складні добрива ми закупили ще восени, а азотні добрива – в минулому році і на початку цього року. Але із закупівлею рідкого азоту є певні проблеми. Наші склади не дозволяють закупити повний обсяг азотних добрив, тобто карбамідно-аміачної суміші, бо не маємо де їх зберігати. Ми думали, що їх докупимо, були певні домовленості із постачальниками. Але у звязку із зупинкою азотних комбінатів не змогли їх придбати. І тому зараз робимо все можливе, щоб докупити азот, якого ще бракує, хоча він уже коштує набагато дорожче. Шукаємо різні варіанти – замінюємо азотні добрива іншими – і знайдемо вихід із непростої ситуації. Проте нам незрозуміла політика – чи це вона державна чи недержавна. Че рез нестачу азотних добрив в обсязі 35-40 відсотків і невнесення їх в ґрунт українські аграрії можуть недотримати значних врожаїв. А це для України загрожує в цьому році зменшенням експорту зернових – на 15 млн тонн.

Чи виникають в «Агропродсервісу» проблеми із закупівлею засобів захисту рослин?

– Та ні. Окрім проблем із придбанням азотних добрив, інших проблем у нас, на щастя, немає.

Чи маєте достатній запас пального для проведення весняної кампанії? Чи все-таки певну кількість, особливо, дизпалива, доводиться закуповувати по ходу, і воно обійдеться дорожче?

– Пальне ми закуповуємо в міру необхідності і тут не виникає якоїсь критичної ситуації.

Автор: Петро Мирний.

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Андрій Баран: «Незважаючи на погодні умови, ми завершили посів ярих зернових»”