Лозовецька «Дружба» більш, як через десять років повертається до вирощування цукрових буряків

Пройшло більше десяти років, як ТОВ «Дружба» Тернопільського району вирощувала на своїх полях цукрові буряки. І хоча нинішній посушливий рік був не надто сприятливим для цієї культури, лозівчани все таки вирішили мати його у наступному році в структурі своїх посівів.
Керівник господарства Наталія Янкевич, лаконічно пояснивши таке рішення, повідомила, що під посів цукристих у 2017 році вже підготували 140-гектарну площу. Два її масиви знаходяться обабіч траси, що є важливим для організації вивезення сировини на переробку, або можливе її кагатування. Проведений аналіз грунту показав, що pH тут у межах норми, а тому не доведеться витрачати кошти на його розкислення. Важливо й те, що майбутні бурякові плантації мають хороших попередників. Цього року тут вирощували пшеницю, а торік – сою.
Після збирання озимини, до подрібненої соломи дали по 100 кілограмів КААСу, аби скоріше пройшла її азотофікація, та залущили стерню. У грунт внесли по 150 кг амофосу на 1 гектар та провели глибоку оранку. На зиму планують збагатити грунт довгорозчинними калійними добривами з розрахунку 3-3,5 ц/га. За словами головного агронома господарства Михайла Миця, якщо дозволить погода, то, може, ще вдасться вирівняти площу, якщо ні – то культивацію і європак проведуть весною.
Одночасно у ТОВ «Дружба» завершили підготовку площ під посів озимих пшениці та ячменю. Крім мінеральних добрив на 100-гектарне експериментальне поле завезли ще й по 60 тонн органіки на гектар. У найближчі дні високоврожайне насіння озимих пшениці та ячменю, підготовлених на заводі «Кімбрія» компанії «Агропродсервіс», ляжуть у добре «нагодовану» землю на 300-гектраній площі.

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Лозовецька «Дружба» більш, як через десять років повертається до вирощування цукрових буряків”