Хлібороби компанії «Агропродсервіс» завершили жнива. При середній урожайності 70 центнерів з гектара вони намолотили понад 100 тисяч тонн збіжжя ранніх зернових культур.

Якщо ситуацію оцінювати загалом, то цьогорічні жнива були розтягнуті в часі, а з іншої сторони – всі культури дозрівали практично одномоментно. Тож нам доводилось збирати водночас ріпак, горох, ячмінь та пшеницю. А це внесло додаткову напругу у ритм хлібозбирання і потребу задіювати додаткові ресурси, говорить директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран.

І тим не менше, підсумки жнив позитивні і є найкращими за останні роки господарювання компанії. Намолочено понад 100 тисяч тонн зернових при середній урожайності 7 тонн на круг. А урожайність озимої пшениці повторила минулорічний успіх. На різних площах вона видала від шести до десяти тонн. Дещо нижчим видався урожай ярого ячменю. Але це залежало від багатьох чинників – якості грунтів, погодно-кліматичних умов, атмосферних опадів, строків сівби тощо, які ми уважно аналізуємо і будемо враховувати на перспективу.

Результати жнивування, при високій культурі агротехніки і селекційної роботи, практично рівні у всіх господарствах та філіях компанії. І все ж найкращих урожаїв добилися хлібороби материнського або ж головного підприємства, де пшениця видала по 77 центнерів на куг. Горох щедро зародив у підприємстві «Агропродсервіс – Інвест» – понад 5 тонн з гектара. А в цілому в компанії зібрали його 3 тисячі тонн при середній урожайності 4,7 тонни. І якщо в Україні намолотили 700 тисяч тонн цієї культури, то внесок нашої компанії очевидний. «До речі, площі під цю культуру будемо розширювати до тисячі гектарів, – каже Андрій Степанович, –  оскільки вона рентабельна і є хорошим попередником, який забезпечує тонну-півтора додаткового зерна без внесення мінеральних добрив».

Уперше за багато років у «Агропродсервісі» посіяли гібридне озиме жито переважно на піщаних полях підприємства «Агропродсервіс – Ярчівці» і, як для початку, отримали непоганий урожай – 7,3 тонни з гектара. Культивують цю культуру невипадково: жито стійке до різноманітних хвороб, а ще його планують увести в раціон годівлі свиней для здешевлення виробництва свинини. Наступного року площі під жито також будуть розширювати, передусім на збіднених землях Зборівщини, Бережанщини та Рогатинщини сусідньої Івано-Франківської області.
Паралельно зі збиранням ярих зернових і зернобобових у компанії запрацювали виробничі потужності, на яких агропродсервісівці доводять до високих кондицій насіння цих культур. У селі Воля Теребовлянського району уже підготовлено більше 2 тисячі тонн озимого ячменю до реалізації. У Настасові на повну потужність функціонує насіннєвий завод «Кімбрія», де готують насіння всіх усіх інших зернових і зернобобових культур. Так що до кінця серпня буде завершена підготовка насіння.

На сьогодні вже є багато бажаючих придбати його в  «Агропродсервісу». Наприклад, насіння озимого ячменю традиційно купують господарства Одещини, Харківщини і Запоріжжя. Підприємство «Агрон» Тернопільського району прийняло рішення повністю перейти на наше насіння. Велику його партію замовило фермерське господарство «Колосок» Збаразького району. Крім того, на «Кімбрії» завершують підготовку насіння, яке «Агропродсервіс» вирощує на замовлення всесвітньовідомих компаній «Агроскоп – Інтернешнл», «Ерідон» та інших. А найбільшим попитом у покупців користується пшениця зарубіжних сортів «Колоніа», «Богемія», «Кубус», а також вітчизняних – «Дарунок Поділля», «Краєвид», які з року в рік демонструють високу врожайність і таку ж якість зерна.
Звісно, ми говоримо лише про перший етап жнив. На черзі – пізні культури – 6 тис. га сої, майже 3 тис. га соняшнику і більше семи тисяч гектарів кукурудзи. Але якщо соняшник більш-менш нормальний, то врожайність сої і кукурудзи через аномальні погодно-кліматичні умови викликає певну занепокоєність. З тих же мотивів, через відсутність вологи у верхньому шарі грунту, ускладнюється підготовка грунту і сівба озимини. Правда, до сівби ріпаку місцеві хлібороби приступили на Козівщині та Збаражчині, де ще були невеликі залишки вологи. А тим часом, господарства компанії завезли мінеральні добрива, роблять безплужну підготовку грунту з тим, аби максимально зберегти залишки наявної вологи і чекають зміни погоди.

Окрема тема – збирання цукрового буряка, копання якого планувалось розпочати 25 серпня. Але на полі настільки твердо, що жодна техніка там не зможе працювати. Та й урожай викликає тривогу. Якщо торік на цей період вага одного кореня перевищувала півкілограма, то сьогодні коливається в межах 400 грам. А починати копання солодких коренів при врожайності менше 45-50 тонн з гектара економічно недоцільно. Тому працівники компанії надіються на Господа Бога і дощі, а передумови для цього є: уже спали високі температури і синоптики таки обнадіюють довгоочікуваною зміною погоди.

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Хлібороби компанії «Агропродсервіс» завершили жнива. При середній урожайності 70 центнерів з гектара вони намолотили понад 100 тисяч тонн збіжжя ранніх зернових культур.”