Сила громади – в єдності духу

Так природою дано, що на земній дорозі у кожної людини різні матеріальні можливості. Проте не вони  визначальні у вічності, понад усім є дароване Богом право людини бути рівною у своєму служінні Всевишньому.

Ця Божа істина витає у духовній аурі красивого подільського села Купчинці, що на Козівщині. Воно передусім багате християнською моральністю, незламністю духу і національною свідомістю багатьох поколінь. Звідси вийшла ціла плеяда велетів національного поступу, серед яких Павло Думка, Іван та Іванна Блажкевичі, Мар’ян Мазуркевич, Богдан Качунь, Петро Флима, Катерина Пастух та сотні інших видатних уродженців села.

Купчинці сьогодні, як і в попередні часи, демонструють єдність у малих та великих справах. Тому до спорудження каплиці Матері Божої, посвята якої відбулась минулої неділі, долучилась уся громада. Внесок кожного, за своїм моральним змістом був однаковий, і мудро, що матеріальний бік цієї благородної справи виведений за дужки віншувальних промов.

Попри все, громада заслужено склала свою окрему пошану отцю Омеляну – пароху села, Василю Василику, який узяв на себе організаційну ношу та світлої пам’яті Василю Гуцулу – багаторічному сільському голові, який до останніх годин свого життя опікувався проблемами села та був у числі ініціаторів закладення у квітні минулого року саду на честь полеглих учасників Євромайдану.

Добре слово треба також сказати про Богдана Кшимовського, Дмитра Барського (200йому вже за вісімдесят), Михайла Рибака, Петра Зарванського, Ігоря Мельника, Михайла Рудика, Олега Ангела, Степана Репіховського, які безкорисливо забезпечували усі будівельні роботи. Заслуговує на подяку автор скульптурної композиції Матері Божої з маленьким Ісусиком на руках народний умілець із села Литвинів Підгаєцького району Богдан Дячук.

Серед основних фундаторів будівництва: Василь Василик, Василь Гуцул, Іван Чайківський, Степан Клюха, Олег Сорочан, Михайло Білик, Оксана Водорська, Ольга Коваль, та інші.

…Велелюдна процесія з хоругвами, у супроводі священиків з довколишніх сіл, яка зібрала практично всю  громаду, справила на багаточисельних гостей неповторне враження. Серед них був і депутат облради, боєць батальйону «Тернопіль» Володимир Болєщук, який щойно повернувся з передової.

І дуже знаково, що каплиця Матері Божої споруджена біля яблуневого саду «Небесної сотні», а він, як спомин про Героїв, забуяв цьогоріч весняним цвітом.А ще підтвердив незламність сили єдності, у тому числі громади і хлібороба Івана Чайківського (200громада і корпорація висадили по 100 яблунь), який не лише обробляє земельні паї купчинецьких людей, а й дбає про село.

Величаве дійство завершилося концертом духовної і патріотичної пісні у виконанні дитячого та церковного хорів. Звучали пісні про матір і твори, присвячені Героям Небесної сотні та полеглим українським бійцям у зоні АТО.

Розповсюдити цю статтю: