Аби хвороби й буряни не загрожували урожаю

Динаміка світових цін на зерно та політично-економічні негаразди в нашій країні і загалом у Європі безпосередньо й опосередковано сприяють інтенсифікації виробництва озимих культур. Загальна тенденція передових господарств – одночасне зростання якісних показників і кількості збереженого урожаю. Власне над вирішенням такого завдання нині активно працюють керівники та агрономи корпорації «Агропродсервіс».

У намірі максимально реалізувати потенціал рослин,  вони тісно співпрацюють із «Сингентою» – однією з найбільших компаній у світі, представництва якої розташовані у 90 країнах кількох континентів планети.

Днями фахівці «Агропродсервісу» взяли участь у першій конференції «Сингенти» з польових культур під назвою «Простір можливостей». Вступним словом науково-практичний захід відкрив директор Західного бізнес-регіону згадуваної компанії Валерій Голиняк. Він власне задав тон у розмові про важливість гербіцидного захисту зернових культур. Розмова справді була на часі, адже шкоду від бур’янів окремі аграрні підприємства недооцінюють, тоді як вони щороку спричинюють чималі втрати врожаю. За даними дослідників, у надземній масі бур’янів міститься від 1,80 до 2,16% азоту, 0,50–1,19 – фосфору і 2,06–4,67% калію у перерахунку на суху речовину. Тобто 100 шт./м² самих тільки сходів бур’янів загальною масою сирих рослин 100 г/м² (2001,0 т/га) призводять до відчутних втрат поживних речовин – близько 5 кг/га азоту, 2 кг/га фосфору і 8 кг/га калію.

А за теперішньої дорожнечі мінеральних добрив втрата такої кількості поживних речовин є неприпустимою розкішшю. То як потрібно господарювати, аби не годувати «дармоїдів», – розповідали представники компанії-організатора. Зокрема, тему «Шкідники і буряни на зернових культурах – невидимі проблеми із суттєвими збитками» у своїх виступах висвітлили старший менеджер з продажу продуктів «Сингенти» Василь Романюк і технічний менеджер з гербіцидів та інсектицидів Валерій Дубровін.

В ході конференції технічний менеджер з фунгіцидів і протруйників Світлана Чоні охарактеризувала нинішній фітосанітарний стан озимини. Вона також поділилась прогнозами, які хвороби можуть загрожувати посівам у найближчі місяці і надала відповідні рекомендації щодо їх профілактики.

Учасники навчального тренінгу аналогічну проблематику розглянули і на прикладі сої, цукрового буряка та кукурудзи.

Після цього організатори зробили детальний аналіз ринку польових культур і нагадали, що «Сингента» має можливість забезпечити усіх бажаючих високоякісним насінням та засобами захисту рослин на взаємовигідних умовах і за доступними фінансовими схемами.

На завершення конференції її учасники спілкувались у форматі «круглого столу» і мали можливість почути компетентні відповіді на всі запитання, які їх цікавили за тематикою зустрічі.

Розповсюдити цю статтю: