Визначальним інструментом політики на селі має стати партія хліборобів

З ініціативи президії ради об’єднання сільськогосподарських підприємств області у Тернополі відбувся великий галузевий форум за участю голови Аграрної партії України Віталія Скоцика. Учасники зібрання зійшлись на думці, що лише аграрний сектор економіки в умовах війни і важкої економічної ситуації може допомогти нашій державі вийти зі скрутного становища і перемогти агресора. Для цього потрібне сильне аграрне лобі, здатне формувати стратегію розвитку на 25-35 років уперед.

Тон у розмові задав голова Аграрної партії України  Віталій Скоцик. За його словами, ситуація в Україні сьогодні справді драматична. Лише торік економічний потенціал країни знизився приблизно на 15-20 відсотків, рекордно девальвувала гривня, а зовнішні інвестиції, порівняно з 2013-м роком, скоротилися учетверо. І це лише окремі штрихи негативного фону, на якому контрастно вирізняється аграрний сектор економіки. На сьогодні він дає понад 17% валового внутрішнього продукту і 27% усього експорту держави. У цьому контексті з гордістю можна говорити і про аграрний цех Тернопілля. Якщо, скажімо, торік ВВП Тернопільщини збільшився на 15%, то в сільському господарстві він склав 21%.

Однак, як зазначив доповідач, не варто тішити себе ілюзіями, позаяк навіть ці скромні загальноукраїнські здобутки становлять лише 41 відсоток обсягів вітчизняної економіки зразка 1991 року. Відтак столичний політик зробив висновок про те, що хліборобам потрібне «сильне аграрне лобі, здатне формувати стратегію розвитку на 25-35 років уперед». Таким інструментом, на думку Віталія Скоцика, може стати потужна Аграрна партія України, яка мала б обстоювати інтереси усіх селян.

Ця ідея припала до душі більшості учасників форуму, однак не обійшлось без суттєвих застережень. На цій основі розгорнулась справжня зацікавлена дискусія, в якій присутні говорили про те, що вже сьогодні є низка питань і ризиків, на які необхідно правильно і оперативно реагувати.

Скажімо, представників Чортківщини хвилює проблема  нечесної конкуренції на теренах району з боку окремих фірм. Бучацькі фермери, і не тільки вони, але й хлібороби Тернопільського, Збаразького Теребовлянського та інших районів, надзвичайно стурбовані питанням можливого продажу землі, адже в нинішніх умовах місцеві виробники просто не зможуть придбати її.

Керівник господарства «Агрокомплекс»  Тернопільського району Григорій Пінязь говорив про нагальну потребу реального очищення згадуваної  політсили. Цю думку продовжив і директор ПАП «Дзвін» Чортківського району Василь Градовий, який зокрема сказав: «Ми готові брати участь в Аграрній партії України, але потрібно зробити все для того, щоб членство у ній було б не соромом, а гордістю».

Жваву дискусію підсумував голова ради об’єднання сільськогосподарських підприємств області Іван Чайківський, який наголосив, що нині справді потрібна авторитетна політична структура, через яку хлібороби могли б реально захищати інтереси села на всіх рівнях державного управління.

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Визначальним інструментом політики на селі має стати партія хліборобів”