У Ярчівцях вже можна ставити «квітку»

На ярчівецьких полях, що на Зборівщині, Василь Гамрач господарює вже четвертий рік. Розпочинав з півтора тисячі гектарів орендованої землі. Після входження на партнерських засадах його підприємства до складу корпорації «Агропродсервіс» добрали ще більше двох тисяч гектарів. Поля тут добре доглянуті і видають хороші, як для цієї хліборобської зони, врожаї. Тепер під «опікою» приватного підприємства «Агропродсервіс-Ярчівці» 10 сіл, жителі яких віддали йому на обробіток свої земельні паї.

Турбот побільшало, говорить керівник господарства, але коли знаходиш спільну мову з територіальною громадою, легше вирішувати всі виробничі питання. Друге, що дуже важливо, наголошує він, при допомозі корпорації ресурсами, технологіями і сучасною сільгосптехнікою, у нас істотно зросла ефективність господарювання.

Цього року на круг озима пшениця видала по 60 центнерів, а озимий ріпак – 40 цнт. га. Крім цього, у господарстві вирощують пивоварний і озимий ячмінь, гречку, соняшник, інші культури.

Святим правилом для ярчівецьких господарів є турбота про землю, тому дотримання сівозміни знаходиться на особливому контролі. Планують вирощувати цукровий буряк, адже він добрий попередник під зернові.

Подібних прикладів розумного господарювання чимало. Скажімо, щоб зекономити на логістиці, вирішили мати  зерновий тік, самі очищуватимуть і сушитимуть зерно. Тоді не доведеться його возити на елеватор, а потім назад, щоб видавати людям на паї. Для цього придбали майновий комплекс у Нестерівцях.

Ще за місяць до завершення календарного року у приватному підприємстві «Агропродсервіс-Ярчівці» вже можна ставити «квітку». Повністю розрахувалися з людьми за земельні паї. В оптимальні строки засіяли тисячу гектарів озимої пшениці і ячменю та 900 га озимого ріпаку. На 100 відсотків завершили зяблеву оранку.

Для прогортання сільських доріг у зимовий період своїм коштом переобладнали два трактори Т-150. Це ніби дрібниця, але без цього на селі не обійтися.

Розповсюдити цю статтю: