З продовольчою безпекою країни жарти небезпечні за своїми наслідками

Галопуюче цьогорічне зростання вартості усього комплексу осінньо-польових робіт стало предметом екстреної наради у корпорації «Агропродсервіс» за участю всіх економічних служб. Величина затрат на гектар озимих під урожай 2015-го зросла проти минулого року більше як на 30 відсотків.

Тільки пально-мастильні матеріали за останній період виросли в ціні на 80%, що потягло за собою весь технологічний і логістичний ланцюг. Відомо, якщо землю вчасно не нагодувати необхідними мікроелементами, то віддача відразу знизиться у рази. Це означає, що треба запастись у достатній кількості мінеральними добривами, засобами захисту рослин тощо. А вони теж різко добавили в ціні.

Незважаючи на ці обставини, корпорація все таки сформувала озимий клин. Тепер усі сили спрямовано на завершення обмолоту кукурудзи. Природно, що подорожчання вартості виробничого процесу спричиняє вимивання власних обігових коштів. І хоча ціни на продукти харчування постійно зростають, неприродно низькою залишається ціна на пшеницю, ячмінь, кукурудзу, молоко і м`ясо, які виробничники реалізують на переробку, оптовому ринку та посередникам. Доходи господарств падають до критичної межі.

У той же час згортається кредитування банками аграрного сектора економіки. Складається враження, що аграрну галузь затягують у прірву. Як сказав генеральний директор корпорації «Агропродсервіс» Іван Чайківський: «Від цього постраждає не лише виробничник на селі, банки також залишаться у програші. З продовольчою безпекою країни жарти небезпечні за своїми наслідками. Тому маємо спільно думати, як відрегулювати економіку».

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “З продовольчою безпекою країни жарти небезпечні за своїми наслідками”