Іван ЧАЙКІВСЬКИЙ: «Хай щедриться достатком кожна вкраїнська родина!»

П’ятнадцяту осінь віджнивував знаний далеко за межами Тернопілля керівник корпорації «Агропродсервіс» Іван Чайківський. Успіхи і визнання прийшли не відразу. Цьому передували важка самовіддана праця, селянська кмітливість і віра в людей. Життєвим кредо Івана Адамовича є гасло українських патріотів далеких тридцятих років минулого століття: “свій до свого по своє”. Відродження українського села він уважає справою свого життя.

Іване Адамовичу, з якими відчуттями ви підбиваєте підсумки цьогорічних справ колективу корпорації?

– Почуваюся, як селянин, котрий цілий день трудився в полі і в передвечірній час повертається додому, хоча і втомлений, але задоволений від зробленого. День пройшов недаремно. У цьому, мабуть, сенс життя селянина, бо за ним – родина, а в моєму випадку – більш як тисячний колектив і майже 20 тисяч власників земельних паїв, які вони довірили мені обробляти.

І хоч не все із задуманого в році, що минає, зреалізовано, на перешкоді стали складні погодно-кліматичні умови цьогорічної весни. До цього додалася дискримінаційна стосовно селянина цінова політика. Ми все-таки горді від того, що маємо можливість чесно і повною міроюрозрахуватися з нашими найголовнішими партнерами – власниками земельних паїв. Справно платимо заробітну плату усім працівникам корпорації, соціальний внесок і податки.

Що з переліченого для себе особисто ви вважаєте головним?

– Переконаний, що попри економічні здобутки корпорації найголовнішим нашим досягненням є усвідомлення кожним членом трудового колективу, переважною більшістю власників земельних паїв, як однієї великої хліборобської сім’ї, своєї причетності до виплеканого спільного короваю.
Тож сердечно вітаю усіх вас, дорогі краяни, з Новим роком та Різдвом Христовим! Низький уклін вам, доброго здоров’я, миру і злагоди в кожній родині. Дякую за співпрацю усім працівникам структурних підрозділів корпорації, партнерам по бізнесу і власникам земельних паїв, з якими маємо орендні відносини.

Іване Адамовичу, які зміни впродовж року відбулися у тваринництві?

– У лановецькому свинокомплексі цьогоріч реконструйовано і збудовано загалом 17 господарських  приміщень. У селі Гарбузів, що на Зборівщині, відремонтували 3 пташники.

Значний обсяг ремонтних робіт виконано на центральній садибі корпорації, у селі Настасів Тернопільського району. Звісно, що реконструкція приміщень – не самоціль. Завдяки їй і активній селекційній роботі плануємо збільшити основне стадо свиноматок. Найближчим часом їх кількість у настасівському репродукторі зросте до 9600 голів, і 2 тисячі свиноматок утримуватимемо в лановецькому господарстві.

– У 2013-му ми активно нарощували молочний напрямок тваринництва. З цією метою провели ремонтні роботи на молочно-товарних фермах у Лозовій Тернопільського, Козлові і Теофіпілці Козівського та Урмані Бережанського районів. У підсумку проведеної роботи сьогодні на 4 молочно-товарних фермах ми щоденно реалізовуємо понад 10 тисяч літрів молока.

Такі масштаби агровиробництва базуються на досягненнях сучасної науки і новітніх технологіях…

– Цим питанням ми справді приділяємо багато уваги, оскільки нинішню господарку неможливо вести старими методами. Нинішнього року наші підприємства придбали більше сотні одиниць сільськогосподарської техніки. І це не тільки потужні комбайни, трактори, сівалки, а й спеціальна техніка для тваринництва.

Не можу не зачіпити не найголовніше питання бізнесу – його соціальну складову…

– Дякую за це запитання, бо воно для нас дійсно є надважливим. Про це я вже частково говорив. Тож іще раз наголошу, що ми сумлінно розраховуємося із селянами за орендовані у них паї. Укладаємо власні кошти у соціальну сферу. Допомагаємо одиноким літнім людям, церковним громадам, школам, дитячим садочкам, закладам культури тощо.

Я твердо переконаний, що відродити українське село можна тільки через створення у ньому належних умов життя. На сьогодні найреальніше це можна зробити у тваринництві – будуємо сучасні тваринницькі комплекси з тим, аби на селі з’явилися нові робочі місця, створювалися молоді сім’ї, народжувалися діти. Щоб люди мали можливість працювати вдома, виховувати дітей і не шукати щастя за кордоном.
 

Розмовляв Тарас БОГДАНЮК

 

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Іван ЧАЙКІВСЬКИЙ: «Хай щедриться достатком кожна вкраїнська родина!»”