На хуторі Веснівка вшанували героїв

   На невеличкому хуторі Веснівка, що в Козівському районі, 21 серпня відзначили 70-ту річницю від часу проведення ІІІ-го Надзвичайного Великого Збору ОУН. За словами сільського голови с. Денисів Романа Кузіва, свято могло й не відбутися. І лише завдяки зусиллям ентузіастів, біля старенької хати родини Микитів, де в 1943-му році відбулася ця знакова подія, вшанувати пам’ятну дату таки вдалося. Перед початком заходу о. Василь Баглей провів панахиду на подвір’ї перед хатиною.

– У нас хутір невеличкий, більшість людей сюди приїжджають лише на літній період, але нам таки є чим гордитися, – каже ініціатор заходу, директор Денисівського краєзнавчого музею Богдан Савак. – Тут були прийняті та проголошені постанови ОУН під головуванням Романа Шухевича – одні з перших засад демократії в той важкий для України час. Це святе місце, і пам’ять про нього, як і про національних героїв не має згасати.

Саме заради збереження пам’яті про цю дату, за сприяння генерального директора корпорації «Агропродсервіс» Івана Чайківського, у світ вийшло документальне видання «Постанови ІІІ-го Надзвичайного Великого Збору ОУН, прийняті на хуторі Веснівка». Автор збірки – Богдан Савак подякував керівнику підприємства за те, що він першим відгукнувся на прохання про підтримку такої ініціативи.

Заступник генерального директора корпорації «Агропродсервіс» Володимир Болєщук презентував усім присутнім перші примірники книги, яка покликана донести до людей правдиву історію діяльності ОУН.

– Підпільники розуміли, що їм прийдеться загинути за рідну землю. Це були ідейні люди, для яких рідна країна була справді понад усе, – зазначив Володимир Болєщук. – Сьогодні боротьба за українську Україну триває і в цей день кожен з нас на цьому святому місці має дати клятву про те, що ми щодня робитимемо все для того, щоби Україна була така, якою її хотіли бачити наші діди та прадіди

У заході взяли участь також заступник голови Тернопільської обласної ради Олег Боберський, голова Козівської районної ради Петро Репела, громадсько-політичні діячі та місцеві мешканці. На завершення свята, Богдан Савак з Володимиром Болєщуком погасили конверти, приурочені 70-тій річниці ІІІ-го Великого Надзвичайного Збору ОУН. Присутні ж разом із музичним колективом с. Денисів продовжили святкування, наспівуючи повстанських пісень та слухаючи перекази очевидців подій, що назавжди змінили історію української державності.

Розповсюдити цю статтю: