Іван Чайківський очолив раду сільгосппідприємств Тернопільської області

Минулого тижня відбулися збори ради об’єднання сільськогосподарських підприємств Тернопільщини. Члени цієї авторитетної організації, до складу якої входить 198 сільгосппідприємств та фермерських господарств, детально обговорили ситуацію в аграрній галузі краю і стан підготовки до весняно-польових робіт. Предметом особливої уваги керівників господарств різних форм власності стала тема кредитування товарного сільськогосподарського виробництва, стосунки з банками та Державною зерновою продовольчою корпорацією України.

Остання запропонувала аграріям укладати форвардні контракти, за якими вони погоджуються на постачання ще не вирощеного врожаю зернових культур, а ціна товару, який купує корпорація, встановлюється з моменту підписання угоди. Така форма співпраці дає змогу хліборобам отримати гроші за ще не продану продукцію і уникнути збитків від можливих змін на ринку, у ціновій політиці, при валютних коливаннях тощо.

Проте запропоновані зерновою корпорацією умови, на думку учасників зібрання, потребують деяких уступок на користь товаровиробників. Зокрема, пропонується здійснювати закупівлю зернових культур з орієнтацією на ціну, яка складатиметься на світових біржах у період вересня-грудня 2013 року. Мінімальний страховий платіж повинен становити не більше півтора відсотка вартості контракту, а процентна ставка за користування цими кредитними послугами не повинна перевищувати подвійної ставки Національного банку України.

Та попри все це рада обласного об’єднання висловилась за співпрацю з Державною продовольчою зерновою корпорацією і підтримує зусилля Мінагропроду України на стабілізацію вітчизняного продовольчого ринку, підвищення конкурентоспроможності українських товаровиробників.

Свої пропозиції аграріям також висловили представники Українського інноваційного банку.

Члени ради не обминули питань, пов’язаних з організацією діяльності виборних органів власного об’єднання. Аналіз роботи цієї структури за минулий рік зробили голова ради Петро Гадз та член її президії, голова Чортківської районної організації Аграрного союзу України, керівник сільгосппідприємства „Дзвін” Василь Градовий. За результатами обговорення прийнято рішення, спрямоване на активізацію роботи президії та ради об’єднання загалом, на забезпечення періодичності й ефективності засідань виборних структур, організаційного, фінансового і матеріального зміцнення цього громадського формування.

Герой України Петро Гадз, який очолював раду об’єднання з 2009 року і фактично тоді витягнув її з небуття та вивів на рівень найавторитетніших громадських формувань краю, запропонував провести ротацію керівного складу президії. За його ж пропозицією та підтримкою почесного голови ради Антона Білика новим керівником ради об’єднання сільгосппідприємств області на черговий період одноголосно обрано генерального директора корпорації „Агропродсервіс” (200с. Настасів Тернопільського району) Івана Чайківського.

У своєму виступі новообраний голова визначив завдання організації на поточний момент і перспективу. А головним із них, вважає Іван Адамович, має стати поліпшення ситуації на селі, створення там робочих місць, раціональне використання землі, розвиток тваринництва, підвищення оплати праці та плати за здані в оренду паї, благоустрій населених пунктів і, звичайно, запровадження нових технологій, захист корпоративних прав та підтримка тих, хто працює на землі.
Петро Гадз відтепер свою громадську діяльність зосередить на обласній організації роботодавців агропромислового комплексу, керівником якої його обрано на установчій конференції.

В обговоренні питань порядку денного засідання ради сільгосптоваровиробників області взяли участь уже згадуваний Антон Білик, а також Осип Гасюк, Микола Пилипів, інші знані керівники сільськогосподарських підприємств. Свою точку зору на проблеми розвитку аграрного сектору економіки Тернопілля на зборах висловив начальник департаменту агропромислового розвитку та продовольства облдержадміністрації Андрій Хома.

 

Геннадій ЯВОРСЬКИЙ

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Іван Чайківський очолив раду сільгосппідприємств Тернопільської області”