Життя продовжується

Для більшості жителів нашої області вибори до Верховної Ради України нинішнього непростого періоду стали своєрідною сатисфакцією у взаєминах з існуючою державною владою. Протестні настрої, що наростали в прихованій формі, в повній мірі проявилися в результатах голосування. Така форма громадянського протесту стала характерною не лише для Галичини, а й для багатьох областей держави, навіть східних і південних.

Підбиваючи підсумок виборчої кампанії на Тернопіллі з позиції її безпосереднього учасника, я можу зробити однозначний висновок: роль територіальних громад у формуванні суспільного клімату в області зростає. На прикладі нашого краю ми можемо стверджувати, що в Україні з’являються перші ознаки громадянського суспільства. А з огляду на те, що Тернопільщина нерідко була ініціатором демократичних перетворень у країні, хочеться вірити, що цей, беззаперечно позитивний процес, пошириться на всю державу. Тоді ми по праву зможемо називати себе зрілим суспільством європейського типу, а українство розглядатиме себе як єдину націю, незалежно від походження її окремих груп, мовної й релігійної ознак, які виступатимуть вторинними в загальнонаціональних процесах.

Водночас наголошую: за будь-яких політичних змін у державі титульна українська нація, як і українська мова, культура мають бути визначальними на політичній мапі України.

Другий, не менш важливий, як на мене, висновок. Люди хочуть бачити реальний внесок народного депутата в конкретні справи їхнього села чи міста. Окрім законотворчої діяльності, депутат, якого територіальна громада обрала як свого представника в парламенті, на переконання людей, повинен піклуватися про стан доріг, транспортне сполучення, якість медичного обслуговування, ремонт шкіл, будівництво дитячих садків, залучення інвестицій, виконання інших передвиборних обіцянок. Одне слово, про все те, чого потребує громада.

Такі вимоги — своєрідна відповідь народу на згубну політику держави стосовно територіальних громад, які залишилися наодинці зі стосом нерозв’язаних соціальних і економічних проблем. Для їх розв’язання сьогодні замало зусиль лише приватних господарств.

Я не раз говорив і ще раз наголошую: в державі необхідно забезпечити справедливий розподіл суспільно-економічного продукту, всіх бюджетних ресурсів порівну на душу населення. А головне, на законодавчому рівні потрібно створити передумови та зацікавленість територіальних громад до власного економічного й соціального розвитку. Для бізнесу необхідно виробити єдині для всіх правила гри та унеможливити побори й корупцію з боку зовнішніх чинників. Лише економічний націоналізм, як невід’ємна складова національної ідеї, зможе забезпечити економічну незалежність України!

Ще один післявиборний висновок. Наше суспільство стає політично структуризованішим. Виборець починає більше орієнтуватись на політичні партії. Така поведінка людей має змусити їх критичніше ставитися до своєї діяльності й, зокрема до роботи своїх представників в органах народовладдя та державного управління.

Наша область у новообраній Верховній Раді України представлена достойними народними депутатами. Хочеться вірити, що вони діятимуть, як єдина команда в законотворчому процесі для розбудови держави та захисту інтересів Тернопільщини.

Принагідно я хочу привітати з перемогою на виборчих перегонах свого недавнього опонента по Зборівському округу №165 Володимира Бойка. Я з повагою ставлюся до вибору людей. Водночас хочу щиро подякувати тим виборцям, які проголосували за мене.

Життя продовжується. На підприємстві, яке я очолюю, більше тисячі працівників. Треба дбати про те, аби вони вчасно отримували гідну зарплату, адже за ними — їхні сім’ї. Думаємо, як забезпечити в корпорації «Агропродсервіс» нормальний виробничий процес, виростити добрий урожай у наступному році, як збільшити розмір орендної плати за земельні паї. У планах нашої роботи — дальший розвиток тваринницької галузі, будівництво нових тваринницьких приміщень, створення додаткових робочих місць у селах, де орендуємо землю.

Тернопільщина має стати економічно потужною і соціально облаштованою. А для цього нам потрібно об’єднуватися: і тим, хто делегований виборцями у Верховну Раду України, і тим, хто живе й працює в області. На жаль, ми відстаємо від сусідніх областей у промисловому та аграрному виробництві. Це — факт. І не останньою причиною цього є відсутність у нашому краї єдності, постійні конфлікти й зведення рахунків. Так далі не повинно бути.

Аби область розвивалась і людям жилося краще, треба усім сумлінно працювати.

Іван Чайківський

Розповсюдити цю статтю: