Урочисте відкриття Духовного комплексу Матері Божої

Духовні обереги
Божа Матір у Настасові охороняє Україну

21 жовтня в селі Настасів Тернопільського району відбулося урочисте відкриття Духовного комплексу Матері Божої, зведеної коштом уродженця цього села, відомого господарника і мецената, кандидата в народні депутати України по Зборівському виборчому округу №165 Івана Чайківського.

Чин освячення здійснив архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк у співслужінні з майже двома десятками священнослужителів з різних районів Тернопільщини.

Напрочуд сонячного осіннього дня у Настасові зібралося більше тисячі людей, аби взяти участь в одній з найвагоміших цьогорічних подій духовного життя Тернопільщини. Окрім місцевих мешканців, на свято прибули жителі з навколишніх сіл, а також Тернопільського, Зборівського, Бережанського, Козівського, Теребовлянського та Підгаєцького районів. Люди тепло зустріли архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка, який провів освячення.

“Я щиро дякую всім тим, хто спричинилися до спорудження такої гарної каплиці зі статуєю Матері Божої. Ми всі знаємо, хто це робив. Нехай Господь береже їх, примножить їх земські добра і спричинить їм многая літа”, — зазначив владика і всі присутні стоголосо підхопили слова відомої релігійної пісні.

Духовний комплекс, вдалий проект якого розробив тернопільський архітектор Олександр Мадараш, розташований у центрі Настасова неподалік церкви. Разом вони створюють чудовий архітектурно-духовний ансамбль, на відкриття якого люди чекали багато років.

“З давніх-давен тут стояла Матінка Божа. У минулому столітті на цьому місці, замість святині спорудили пам’ятник комуністичному ідолу. Проте з Божої ласки настали довгоочікувані часи української незалежності і наша громада відновила фігуру Матері Божої — гроші збирали всім селом. Але прийшов час прикрасити святиню, створити духовний ансамбль, поєднавши його з церквою, якій понад 100 років. Цей задум ми обговорили з Іваном Чайківським ще у 2004 році. І після спорудження дитячого майданчика приступили до будівництва Духовного комплексу.

Життя села починається з культури, з виховання підростаючого покоління і Іван Адамович це прекрасно розуміє. Ця людина живе і працює для громади.

Він знає, коли День людей похилого віку, чим допомогти багатодітній сім’ї, як утеплити вікна в садочку… Іван Чайківський робить багато добрих справ не тільки для Настасова, але й для інших сіл. І сьогодні ми дякуємо йому і бажаємо, щоби Всевишній благословляв його на добрі справи, які він задумав і втілює в життя.

Бажаю кожній громаді, щоб у них були такі ж радісні події, як сьогодні у нас, і ними опікувалися такі ж господарі та меценати як Іван Чайківський”, – поділилася враженнями сільський голова Настасова Дарія Блащак.

Духовний комплекс Матері Божої — лише одна з добрих справ, які робить Іван Чайківський. Він переконаний, що економічний добробут села повинен мати духовну основу.

“Я завдячую своїм землякам, громаді Настасова, які довірила мені в руки землю в селі. Я тут народився, ріс, стверджувався як керівник. Щиро дякую людям в інших населених пунктах, які повірили і підтримали мене. Ми робимо все, щоби люди бачили, що в селі є господар, що дбаємо і про землю, і про громаду, і про духовність, і про культуру. Власне так потрібно розбудовувати кожне село, адже саме воно є колискою української нації”, – вважає Іван Чайківський.

Після церемонії освячення величавого комплексу на прославу Матері Божої відбувся концерт духовної пісні, в якому взяли участь: хорова капела Козівського районного будинку культури, народний хор Підгаєцького будинку культури, народний аматорський хор “Покрова” народного дому села Лапшин Бережанського району, народний аматорський хор клубу с. Велика Лука Тернопільського району, народний аматорський духовий оркестр Тернопільського районного будинку культури, народний аматорський хор будинку культури села Настасів. На завершення дійства всі колективи разом заспівали “Боже Великий Єдиний”.

Іван Чайківський вважає, що Матір Божа у Настасові не тільки захищає жителів села, а й Тернопільщину і всю Україну.

Це величаве дійство завершилося святковим концертом колективів художньої самодіяльності у місцевому будинку культури.

Іван Білий,
с. Настасів Тернопільського району

Розповсюдити цю статтю: