Іван Чайківський: "Корупція — зло, яке роз’їдає державу"

Влада не може чи не хоче загнуздати корупцію в країні?

Про корупцію в Україні знає, напевно, й школяр. Чому такої «популярності» вона набула, особливо останнім часом? Серед регіоналів і комуністів, що нині при владі, мало державників, які б думали про країну, про майбутнє громадян. Корупція проникла у всі клітини суспільного життя і найобразливіше, що це явище знайшло максимально сприятливий грунт саме в добу новітньої історії України. Корупція роз’їдає підвалини держави, а головне — загрожує її незалежності, знищує в українців віру в те, що ми можемо побудувати суверенну країну з європейськими цінностями.

Якщо хтось думає, що корупція не торкається всіх нас і кожного окремо, помиляється: все починається з найвищої державної влади, де фігурують десятки тисяч зелених, і закінчується чиновником у районі, від якого залежить той чи інший дозвіл і якому потрібно нести десятки, а то й сотні доларів за підпис.

Погодьтеся, людина, яка працює чи працювала на державній службі в районі нашої області й не мала до того серйозного бізнесу, не може побудувати за кілька років дво-, триповерхове помешкання чи купити квартиру, їздити на автівці вартістю десятки тисяч доларів чи витрачати десятки тисяч доларів на передвиборну агітацію. В розвинутих європейських країнах чиновники такого рівня їздять на роботу на велосипедах і ведуть, на відміну від наших, скромний спосіб життя, бо працюють на громаду, а не на себе.
У нас корумповано все: державні установи, суди, силові структури, корумпована вся система влади. В державі існує повсюдна підміна понять: замість правосуддя — хабарі, замість економічних рішень — відкати, замість кадрової політики — валізи з доларами за посади, замість поваги до людини — приниження її гідності. Від цього потерпають прості люди, які не мають статків, бо вони беззахисні перед чиновником і навіть законом.

Корупція — злоякісна пухлина на тілі суспільства. Вона пронизала майже всі сфери нашого життя. За довідку, дозвіл, підпис чиновника, особливо того, від якого нині залежить вирішення земельних питань чи питань приватизації, оренди, потрібно платити. Про це добре знають жителі Тернопілля, які стикнулися з такими проблемами. Прикладів корупції в області чимало. Нещодавно був затриманий голова однієї з районних держадміністрацій за підозрою в отриманні хабара 80 тисяч євро за рішення про виділення земельної ділянки площею чотири гектари біля міста, затримали високопосадовця податкової міліції, який за зменшення штрафу й непритягнення до кримінальної відповідальності вимагав у підприємця 750 тис. грн., дільничний інспектор отримав 1500 грн. за те, що не притягнув до відповідальності двох злодіїв, 2 тис. американських доларів вимагав чиновник від чоловіка за робоче місце в бюджетній сфері. Це далеко неповний перелік тільки тих корупційних діянь, які офіційно зафіксовані й оприлюднені в області.

Показові приклади тотальної корупції й жирування влади за рахунок народу відомі всім і в масштабах країни.

В Україні вартість кілометра нового автошляху нині втричі дорожча ніж у США — 6 млн. доларів за кілометр проти 2 млн. Дивна закономірність: у скільки разів наші дороги дорожчі, у стільки ж гірші, як у США. Куди пішли кошти? Відповідь на це питання в нас знають усі. Всю країну облетіла інформація про закуплені для харківського метро 10 дерев’яних лавок вартістю 79 тисяч доларів – це еквівалент 10 седанам «Део-Ланос». І ці приклади можна продовжувати.

Прикро, що нині корупція стала мало не візитною карткою України в світі й буденністю у самій державі. Українці від малого до великого вірять: сьогодні без грошей вирішити складне питання практично неможливо. Але небезпека цього ганебного явища не тільки в цьому. Небезпечно для держави те, що для чималої кількості громадян це не викликає подиву чи спротиву. Що може чекати державу, яка виховує таку суспільну мораль у своїх громадян? Тільки самознищення!

Стримати корупцію може лише високоморальне громадянське суспільство, політична воля влади й високоякісні закони. На жаль, у сьогоднішньої влади її забракло.
Чиновник повинен відповідати перед законом за корупційні дії! Суспільство має контролювати видатки тих високопосадовців, яких воно наймає на роботу в державні органи влади. Скасувати всі корупційні закони, прийняті нинішньою більшістю у Верховній Раді України, а головне — повернути людям вкрадене! Такі завдання ставитиму перед собою в парламенті й співпрацюватиму з тими демократичними силами, які добиватимуться цього.
 

Розповсюдити цю статтю: