Політична позиція Івана Чайківського

У розпал передвиборчої кампанії свою виважену позицію щоразу активніше демонструє кандидат у народні депутати України по Зборівському одномандатному округу №165 Іван Чайківський. І якщо на її початку ми бачили його лише як успішного  господарника і мецената вагомих соціальних проектів, то нині він – уже сформований громадсько-політичний діяч, який порушує важливі теми державного будівництва і пропонує конкретні шляхи їх вирішення через перевірену історичним досвідом та оновлену реаліями сьогодення теорію економічного націоналізму. Особисто він зараховує себе до людей, які вміють, знають і хочуть зробити щось більше для рідного краю і держави загалом.

Власне це ще раз засвідчила прес-конференція в рамках виїзного засідання Тернопільського прес-клубу, котру Іван Чайківський провів у центральному офісі корпорації „Агропродсервіс”, розташованому в селі Настасів Тернопільського району.

І хоч, як уже було сказано, зустріч відбувалася на території кандидата у народні депутати, журналісти навіть не думали вдаватися до компліментарності, а відразу пішли у відкритий наступ. Тож серед запитань до Івана Чайківського від представників ЗМІ було й таке: чи правда, що він домовився з Валентином Наливайченком, аби той залишив 165-й виборчий округ, тим самим відкривши йому (200Чайківському) пряму дорогу у парламент?

Іван Чайківський категорично заперечив таку плітку і пошкодував, що згадуваного кандидата у списку вже немає, оскільки йому „боротися із сильним противником було б набагато цікавіше”.

Провокацією і нісенітницею генеральний директор „Агропродсервісу” назвав і приписуване йому членство у Партії регіонів. У ній він ніколи не був і не буде хоча б тому, що „на сьогодні вона не відображає економічних інтересів та національних переконань пересічних громадян. Яскравим прикладом сказаного є нещодавно прийнятий Верховною Радою закон про мови, яким провладна більшість фактично розколола Україну на дві частини”. А щодо партійних симпатій, то свого часу він перебував у „Нашій Україні”, як і всі, брав участь у подіях Помаранчевої революції в Києві. За кошти своєї фірми відправляв людей на акції протесту, допомагав їм продуктами харчування. Але після того, як дві головні дійові особи революції буквально похоронили ідеали Майдану, зневірився у всіх політичних партіях. І все ж, виходячи з конкретної ситуації «я точно не голосуватиму за комуністів і регіоналів, мої симпатії – на стороні демократичних сил».

Іван Чайківський також розставив крапки над „і” у своїх стосунках з владою. Йдеться про те, що вона не обділяє його своєю увагою. „Своє підприємство я заснував у 1999 році. За цей час змінилося кілька Президентів і ще більше Прем’єр-міністрів. Мене за вагомі здобутки у розвитку сільського господарства відзначено державними нагородами від Президента В. Ющенка, від Прем’єр-міністра Ю. Тимошенко і від нинішнього Президента. Наша фірма займає перше місце в області та шосте в Україні з виробництва свинини, отримує одні з найвищих урожаїв зернових та інших сільськогосподарських культур. Ми збудували 33 тваринницьких приміщення, комбікормовий та насіннєвий заводи. Вкладаємо власні кошти у розвиток соціальної сфери сіл та надаємо допомогу громадам і церквам. То чим, скажіть, будь ласка, ми мали б не подобатись не тільки владі, а й усій громаді?”

Проте чи на найголовнішою темою розмови журналістів з Іваном Адамовичем стала задекларована ним тема економічного націоналізму, яку він власне реалізує на практиці уже чотирнадцять років.На його думку, „Україна сьогодні переживає період, коли захист економічних інтересів нації стає наріжним каменем усієї політики. Над нашою державою нависла загроза втрати економічного суверенітету. Виходячи з цього, у сільському господарстві має бути відчутніша підтримка селянських господарств. І в тому числі через цінову політику на засоби виробництва та продукцію, вирощену на землі. Словом, тут необхідний відвертий державний протекціонізм. Захист і підтримка власного товаровиробника, як на мене, створять передумови побудови економічно сильної держави з конкурентноздатною економікою”.

Цікаво, що економічний націоналізм Іван Чайківський розглядає не як кон’юнктурний інструмент піару, а як невід’ємну складову частину національної ідеї за вченням Степана Бандери та інших теоретиків українського державотворення, з якого випливає, що держава неможлива як без ідеї, так і без економіки.

Присутні на прес-конференції аналітики цьогорічної виборчої кампанії поцікавились, чи відомі Івану Чайківському імена авторів чорного піару проти нього і як він реагує на нього?

У своїй відповіді кандидат у депутати наголосив, що йому добре відомі ці автори, але хай це залишається на їхній совісті. „Бо коли в людини немає серйозних аргументів і за своє життя вона не зробила нічого путнього, то, очевидно, рятівною соломинкою у неї залишається хіба що обливати брудом інших. Я ж на них не звертаю уваги, чесно і послідовно роблю свою справу, а наші краяни самі зроблять свій вибір”.

Як стало зрозуміло з виступу Івана Чайківського, він з тривогою ставиться до ініціативи продажу землі, за що по суті Верховна Рада уже проголосувала в першому читанні. На його думку, „спочатку, а це 5 – 10 років, потрібно сформувати ринок землі, при тому ціна українських чорноземів має становити не менше 20-30 тисяч євро за гектар. І, що не менш важливо, землею мають володіти лише громадяни, які народилися на українській землі. Це особливо актуально, оскільки сьогодні є величезна загроза того, що іноземці скуплять за безцінь усю землю, а тоді українці стануть безземельними рабами у власній країні.

Під час майже годинної відвертої розмови Івана Чайківського з представниками засобів масової інформації Тернопілля було й чимало серйозних і так званих незручних запитань. Мова йшла і про те, чому він іде у Верховну Раду, хто фінансує його передвиборчу кампанію, хто стоїть за його бізнесом і яка сьогодні ситуація у Настасові та Великому Ходачкові, яку нав’язливо мусують конкуренти по виборчому округу. Заради справедливості, треба сказати, що на всі запитання претендент на депутатське крісло у парламенті дав вичерпні відповіді, які ще раз засвідчили, що він – ділова людина, патріот рідного краю, який прагне покращити життя наших краян і зробити все для того, аби українська держава стала економічно сильною і посіла заслужене місце у когорті високорозвинутих держав Європи.

Згадуваний кандидат у народні депутати по Зборівському одномандатному округу №165 рішуче обстоює українську мову, воїнів ОУН-УПА і категорично виступає проти виборів Президента у Верховній Раді. На його думку, легітимним буде лише всенародно обраний Глава держави.

А у випадку обрання Івана Чайківського народним депутатом, він одразу ініціюватиме зняття депутатської недоторканості і наділення громадян реальним правом відкликання народних депутатів за бездіяльність і зрадництво інтересів виборців.

Богдан Новосядлий

 

Розповсюдити цю статтю: