Іван Чайківський: "Люди заслужили, щоб отримувати за свою землю гідну орендну плату"

За гектар взятого в оренду паю Іван Чайківський – генеральний директор корпорації «Агропродсервіс» – платить селянам по 4 центнери добірного очищеного висушеного зерна. У перерахунку на гроші — 1700 грн. за тонну. Це — найбільша орендна плата, яку пропонують нині орендарі в області.

— Дякую, що повірили мені й віддали в оренду свої паї, – зазвичай так розпочинає розмову із селянами, в яких орендує землю, Іван Чайківський, коли зустрічається, щоб обговорити проблеми хліборобського року, що минає. Коли вперше почула ці слова, не втрималась від запитання: «Ви платите своїм орендодавцям чи не найбільше в області ще й дякуєте?». На що Іван Чайківський відповів: «Зрозумійте, ми із селянами – рівноправні партнери. Підприємці так називають тих, у кого постійно купують пальне, хімічні добрива чи техніку. З повагою ставляться до них, рахуються з їх потребами. Хіба селяни не заслуговують на таке ставлення? Впевнений, вони заслуговують на значно більшу повагу. Адже дають можливість орендарям працювати на їх землі. Ми ніколи не дозволяємо собі недобросовісно поводитись із партнерами-селянами, бо хочемо, щоб нам вірили, й прагнемо довіру виправдати».

Тож не дивно, що все більше селян пропонують свої паї в оренду Іванові Чайківському. Торік йому довірили свої земельні наділи жителі Вірлова, Плісняного, Кального Зборівського району.
Люди розповідали, що в попередні роки мали таку оплату за паї, що курку не було чим годувати, — всього по 300 кг зерна за три гектари поля.

Роботу своїх попередників Іван Чайківський ніколи не ганить. Каже, що кожен працює так, як йому дозволяє його досвід, знання й совість. Але він переконаний, що підписавши з людьми договір про оренду землі, в жодному разі не можна їх обманювати, розраховуватися неякісним зерном.
— Хто здає в оренду поле? В основному це — люди похилого віку, наші батьки, які все життя пропрацювали на цій землі, — каже Іван Чайківський. — Вони та їх діти й онуки заслужили, щоб отримувати тепер за свої паї гідну орендну плату.

Прийшовши в Зборівський район, «Агропродсервіс» підняв виплату за пай у три рази. Більше того, Іван Чайківський доплатив селянам за тих орендарів, які не додали їм зерна.
— Так, попередні недоплатили по два корці хліба. Він довозив, дав олію, тепер дає поросят… — розповідала Ольга Городніцька з Плісняного. — Досі їмо пироги з борошна того зерна, що отримали. Гарне зерно!
У Плісняному люди за 1,4 га паю отримають по 6 центнерів добірного зерна, а хто додав в оренду сіножаті, то матиме 7 центнерів. У Вірлові, де паї в середньому по 2, 25 га, на пай люди отримають 9 центнерів, у Кальному — по 8 ц за пай розміром 1,95 га.

На Зборівщині, як і в усіх тих районах, де орендує землю, Іван Чайківський платить селянам, виходячи з одного принципу: стосунки повинні бути чесними, відкритими, а плата — справедлива.
— Щороку ми потрохи збільшуємо плату, — каже Іван Чайківський. — Торік давали по 3,5-3,8 центнерів на гектар, цього року – 4, наступного, якщо, не дай Боже, яка стихія не завадить, обов’язково збільшимо оплату.
Працівники «Агропродсервісу» розповідають, що Чайківський «задає моду» в сільськогосподарському виробництві, оплаті за пай у відношенні до пайовиків. Судіть самі: хіба може орендар, який орендує поряд із ним, платити селянам набагато менше? На початках закидали, мовляв, багато роздаєш, зафіксуй відсотки в паперах, щоб цифри «грали», та й на тому…

— Ніколи не погоджусь на таке, — каже Чайківський. — Людям не потрібні відсотки. Їм необхідний хліб, достойна орендна плата! А крім цього — гідне життя: робочі місця, добра зарплатня, відремонтовані школи, дитсадки, дороги. Ми в господарствах, де орендуємо землі, даємо на розвиток соціальної сфери по 20 гривень на кожен орендований гектар. Розуміємо, що це не рятує ситуацію. Необхідно, щоб село було захищене на законодавчому рівні, щоб більша частина податків залишалася тут і працювала на розвиток. Тож, щоб відстоювати село, готувати закони, які б оживили тут виробництво, балотуюсь у депутати Верховної Ради.

У парламенті, який нині діє, немає депутатів «від землі». Є ті, хто «пробиває» інтереси банків, великих промисловців, продавців, посередників, готуючи закони, що сприяють їх роботі. Про селян згадують чи не в останню чергу. Чому? Тепер і в нас, як у світі, існує така практика: люди певної професії чи ті, об’єднані однією метою, вибирають у парламент свого депутата, щоб той відстоював потрібні їм закони.

Іншого шляху немає — український селянин повинен мати своїх представників у Верховній Раді. Інакше знову нарікатиме на низьку ціну на молоко, розбиті дороги, безробіття, неопалені школи й клуби. Тільки людина, яка живе цими проблемами, чи не щодня бачить, що потрібно зробити, щоб їх розв’язати, зможе у парламенті щиро й наполегливо відстоювати село і його інтереси.

Розмовляла Катерина Видайко

 

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Іван Чайківський: "Люди заслужили, щоб отримувати за свою землю гідну орендну плату"”