Засідання ради сільгосппідприємств Тернопільської області

Іван ЧАЙКІВСЬКИЙ: „Аграріям – принцип добросусідства, селянам – соціальний комфорт”

Наприкінці минулого тижня у Зборові відбулось засідання ради сільгосппідприємств району за участю першого заступника голови ради сільгосппідприємств області, генерального директора корпорації „Агропродсервіс” Івана Чайківського та голови Зборівської райдержадміністрації Фелікісіма Ментуха. У зацікавленій розмові йшлося про багато насущних проблем, однак лейтмотивом ділової зустрічі стала теза про те, що всі аграрії сьогодні повинні працювати на принципах добросусідства, партнерської взаємовигоди і з максимальною користю для соціального розвитку населених пунктів і району загалом.

Відверто кажучи, така постановка питання виникла не спонтанно, вона зумовлена не найкращими тенденціями в агропромисловому виробництві держави, на ринку сільгосппродукції і непомірними апетитами столичних монополістів, які готові, у прямому розумінні цього слова, поглинути земельні масиви місцевого аграрного бізнесу. Разом з тим, на селі, позбавленому потужних виробництв, сьогодні виникає гострий дефіцит коштів на соціальний розвиток населених пунктів. Практично перед кожною з громад час від часу постають проблеми облаштування дороги, ремонту дитсадка, заміни вікон у школі… Зрештою, життя постійно ставить перед органами самоврядування нові виклики і вони повинна вирішувати їх, але як? Власне на ці запитання і намагались знайти відповідь учасники районної ради сільгосппідприємств на засіданні, яке проходило під головуванням відомого у нашому краї господарника Григорія Максиміва. У відвертій дискусії взяли участь керівники 34 великих і малих агроформувань району. Більшість із них почали господарювати ще на початку 2000-х років і не тільки пам’ятають, але й самі буквально відвойовували по кілька гектарів колись родючих чорноземів від стіни бурянів і навіть молодих дерев. Тож сьогодні, коли землі сільгосппризначення в районі розорані практично на сто відсотків і відпрацьована відповідна культура землеробства, керівники господарств готові й надалі вирощувати хліб, справно виплачуючи орендну плату власникам паїв.

Таку позицію цілком поділяє і перший заступник голови ради сільгосппідприємств області, генеральний директор корпорації „Агропродсервіс” Іван Чайківський, який запропонував присутнім на зібранні керівникам Зборівщини своєрідний кодекс честі або ж єдині правила гри – працювати на засадах добросусідства і партнерства, не переходити один одному дорогу, і тим паче, межу, бо землі потрібен господар, а селянам – соціальний комфорт. Першим кроком такої толерантної і виваженої політики Іван Адамович пообіцяв своїм колегам по бізнесу реалізувати на взаємовигідних умовах насіння районованих високоврожайних сортів зернових культур чи племінного поголів’я свиней. І щоб це не були просто слова, очільник „Агропродсервісу” тут же запросив місцевих аграріїв на відкриття сучасного насіннєвого заводу, який невдовзі стане до ладу у Настасові Тернопільського району.

Взаєморозуміння і партнерська співпраця, на переконання Івана Чайківського, буде обопільно вигідною для всіх господарств і цілком реально може привести до їх кооперації за прикладом західних держав, наприклад, у справі реалізації власної продукції, селекційній роботі чи придбанні гуртових партій пально-мастильних матеріалів, а в перспективі – до створення спільних переробних підприємств на дольовій участі.

Зрештою, уже сьогодні така потреба виникає при реалізації молока, яке посередники купують за цінами дешевшими, ніж коштує мінеральна вода. А що робиться в державі, аби переламати цю критичну ситуацію? Виявляється, окрім того, що популісти виводять корови під стіни Верховної Ради, більше нічого. А тут, каже Іван Адамович, не треба політиканства – необхідні елементарні практичні кроки – для початку в кожному селі потрібно створити приймальні пункти і обладнати їх холодильниками. І тільки від того ціна на молоко суттєво зросте. Тож чому ж аграріям Зборівщини не подумати і над вирішенням цього питання?

Відрадно, що на засіданні мова йшла не тільки про інтереси виробників, але й власників земельних паїв. Як відомо, внаслідок зміни чинного законодавства, селянам, у яких грошей і без того не густо, тепер знову доведеться оформляти нові державні акти на землю за кругленьку суму. Тож, розуміючи їх скрутне становище, сільгоспвиробники всерйоз подумують над тим, аби ці затрати взяти на себе.

Разом з тим, учасники зібрання переконані: селяни не винні, що держава змінила законодавство, а тому саме вона має забезпечити безоплатне виготовлення нових державних актів кожному власникові земельного паю. І така позиція хліборобів не є випадковою, адже сільгоспвиробники, крім сказаного, мають заплатити ще й величезні кошти за виготовлення проектів землеустрою на площі, якими користуються. А якщо до цього додати зростаючі податкові навантаження, викривлену цінову політику, то господарювати в таких умовах селянинові стає нестерпно важко. Відтак цілком слушною стала ідея Івана Чайківського гуртом захищати інтереси села, оскільки поодинці нічого не вийде. Поділяючи висловлену тривогу, учасники зібрання вирішили звернутися зі своїми вимогами до центральних органів влади.

Та попри всі великі і малі проблеми сьогодення, як зазначали учасники засідання, вони готові долучитися до соціального розвитку тих населених пунктів, де нині сіють і збирають хліб. Скажімо, члени ради уже практично дійшли згоди про те, аби за кожен орендований гектар землі перераховувати сільським радам по 20 гривень на соціальні потреби і з розумінням відгукнулись на заклик голови Зборівської райдержадміністрації Фелікісіма Ментуха допомогти придбати для районної лікарні машину швидкої допомоги, яка вкрай потрібна для Зборівщини. А уже згадуваний Іван Чайківський першим зголосився підтримати цю благородну справу.

Переконавшись, що в основі такого діалогу є вагоме раціональне зерно, його учасники вирішили наприкінці червня – на початку липня провести чергове засідання ради сільгосппідприємств району. І оскільки на ньому серед іншого розглядатимуться питання соціального розвитку територіальних громад, то ініціатори вирішили запросити на нього сільських голів району.

Ініціатива і прагнення аграріїв Зборівщини створити цивілізовані правила гри для господарювання на землі та об’єднати зусилля на розвиток соціальної сфери сільських населених пунктів, заслуговують не тільки похвали, але й уваги хліборобів з інших районів Тернопілля, бо тільки взаєморозуміння, ділова підтримка і партнерська співпраця зможуть принести позитивні результати господарювання підприємствам, соціально відродити наші села і відчутно поліпшити добробут їх мешканців.

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Засідання ради сільгосппідприємств Тернопільської області”