Відкриття насіннєвого заводу

Іван ЧАЙКІВСЬКИЙ: „Настасівська „Кімбрія” – проект для всієї України”

Напередодні цьогорічних жнив у корпорації „Агропродсервіс”, яку очолює відомий далеко за межами Тернопілля організатор аграрного виробництва Іван Чайківський, відкрито сучасний насіннєвий комплекс марки „Кімбрія” потужністю 15 тонн на годину. До цього унікального насіннєвого комплексу також входять вагова, сушка, сучасна лабораторія з первинного аналізу зернових і 12 ємкостей по 1 тисячі тонн для зберігання насіннєвого матеріалу. Уже цього року у приміщеннях заводу площею 16000 квадратних метрів планують утримувати до кращих часів 50 тисяч тонн кукурудзи.

А за великим рахунком „Агропродсервіс”, який ще з 2003 року має статус насінгоспу, зможе забезпечити власні потреби у насінні ярих та озимих культур і реалізувати високоякісний насіннєвий матеріал сільгоспвиробникам усіх регіонів України.

Репрезентація потужного насіннєвого заводу у селі Настасові Тернопільського району, поблизу центральної садиби корпорації „Агропродсервіс”, відбулася 3 липня під час традиційного Дня поля, на який з’їхалися не тільки хлібороби з кількох районів Тернопільщини, але й його ділові партнери чи не з усієї України, а серед них представники добре відомих фірм ”Дюпон Україна”, „Піонер”, „Джон Дір”, „Агроскоп Україна”, „Лан”, ”Тирас” і „Кун”, які пропонують хліборобам потужну техніку, навісне обладнання, засоби захисту і високоврожайне насіння зернових.

Зрештою, про все це йшлося під час багатолюдної зустрічі, проте центральним пунктом програми звісно ж було саме відкриття насіннєвого заводу.

На урочинах з вступним словом до присутніх звернувся генеральний директор „Агропродсервісу” Іван Чайківський. Гостей щиро привітав голова облдержадміністрації Валентин Хоптян, який наголосив на тому, що „Іван Адамович – один з яскравих представників аграрного бізнесу, який результативно працює на державу. Адже окрім відкриття насіннєвого заводу, який є особливою сторінкою в історії всього Тернопілля, він успішно займається свинарством і робить вагомі кроки у розвитку молочного скотарства. Тож невипадково сюди сьогодні з’їхались представники чи не з усієї України, аби запозичити справді позитивний досвід господарювання”.

Особливо приємно, продовжував Валентин Антонович, що „корпорація Івана Чайківського не тільки займається тваринництвом і рослинництвом, створює робочі місця, займається переробкою вирощеного, але й реалізує соціальні проекти, які конче потрібні нашим краянам. Саме завдяки таким керівникам та їх господарствам, які уже з’являються у кожному районі Тернопілля, ми зможемо вийти на зовнішні ринки і нагодувати не тільки Європу, але й півсвіту. А це означає, що на нові робочі місця невдовзі повернуться усі 200 тисяч наших земляків, які нині працюють за кордоном; повернуться для того, аби на рідній землі розбудовувати українську державу і ростити своїх діток”.

Після змістовного урочистого засідання, огляду насіннєвого заводу, тваринницького комплексу та переджнивного поля і потужної техніки в роботі генеральний директор „Агропродсервісу” Іван Чайківський відповів на численні запитання журналістів. А вони стосувались наступного:

– Іване Адамовичу, скільки часу тривало спорудження цього гігантського насіннєвого заводу?

– Це приміщення ми почали будувати у жовтні минулого року, але вже в грудні через обмеження банківського кредитування роботи призупинили аж до лютого нинішнього року.

Аби ви бодай приблизно зрозуміли масштаби цього комплексу, то скажу, що його продуктивність – 15 тонн зернових на годину. Крім того тут робитимемо первинну очистку зерна, завдяки якій завод зможе приймати упродовж доби 1 тисячу тонн. Тут його будемо доочищати і складувати в окремі відсіки з тим, аби не змішувались сорти.

– На заводі зерно готуватимете лише для власних потреб корпорації?

– Ще на стадії проектування цей насіннєвий комплекс ми разом зі своїми партнерами задумували як масштабний проект для західного і центрального регіонів України. А тепер уже можемо впевнено говорити про те, що наше високоякісне насіння зможемо продавати хліборобам практично усіх областей держави.

– А що цей проект дасть корпорації в економічному плані?

– Передусім, завдяки цим потужностям зможемо утримувати вирощений урожай до настання на ринку вигідної ціни і не продавати зерно за заниженими цінами, які нам нерідко диктували посередники. По-друге, тут буде створено тридцять постійних робочих місць, а в сезон на насіннєвому заводі працюватиме майже сто осіб. І нарешті, успішна робота насіннєвого заводу – це грошові надходження, від яких у кінцевому результаті залежить рівень оплати селянам за орендовану у них землю.

– Кажуть, у межах заводу функціонуватиме і навчальний центр. Для кого?

– Уже два роки ми матеріально підтримуємо тих обдарованих студентів, які після закінчення сільськогосподарських ВНЗ прийдуть працювати у нашу корпорацію, але цього замало. Тож вирішили сформувати власну навчальну базу на основі сучасних технологій і передового досвіду у сільському господарстві України та й зарубіжжя. Відтак неподалік від основного корпусу заводу ми збудували насіннєву лабораторію, а на її другому поверсі функціонуватиме сучасний комп’ютеризований навчальний центр, де будемо готувати спеціалістів для власного виробництва, а, можливо, і для інших агрофірм. Глибокі професійні знання тут отримуватимуть агрономи, зоотехніки, ветлікарі, спеціалісти інших професій, необхідних нашій корпорації. І, що характерно, їх навчатимуть не тільки провідні фахівці „Агропродсервісу”, але й кращі науковці, яких запрошуватимемо з Києва, Львова, Тернополя, а в перспективі, цілком ймовірно, вдаватимемось і до послуг зарубіжних професорів.

– Поряд з успішним розвитком свинарства ви почали займатися молочним скотарством. Чого досягли у цій галузі на сьогодні?

– Я б не сказав, що молочним скотарством ми щойно почали займатися. Це ми робимо уже три роки. І якщо тоді починали з чотирьохсот голів ВРХ, то сьогодні вже маємо понад 2,5 тисячі голів ВРХ.

Одночасно у селі Теофіпілці Козівського району будуємо комплекс на 1100 корів. Перша його черга запрацює нинішньої осені, а повністю він стане до ладу наступного року.

Разом з тим, нарощуємо обсяги виробництва свинини. Кілька місяців тому приступили до реконструкції свинокомплексу на Лановеччині. Там сьогодні активно працює два наших генпідрядники, тож маємо реальні плани уже восени там поставити на відгодівлю 40 тисяч поросят.

– Тобто можна говорити, що ви наближаєтесь до відгодівлі ста тисяч свиней…

– Не просто говорити, це реальність, до якої наближаємось практичними кроками. І вже до 2015 року плануємо поставити на відгодівлю 250 тисяч голів. Запитаєте, для чого все це робимо – відповім – рекордна кількість поросят для нас не самоціль. Потужним виробництвом високоякісної свинини на наших теренах маємо намір, з одного боку, зупинити експансію на вітчизняний ринок свинини сумнівної якості зарубіжного виробництва, а з іншого – створити додаткові робочі місця для наших краян, до речі, молодих людей. Приміром, сьогодні у Настасові середній вік працюючих у цій галузі – тридцять років, а отримують вони пристойну по наших мірках платню.

– Іване Адамовичу, ваша корпорація обробляє майже 37 тисяч гектарів землі, а це разом з тим, десятки сіл, в яких живуть ваші пайовики і котрі потребують коштів на соціальний розвиток…

– Таких сіл маємо п’ятдесят. І мені, як господарнику, хотілось би, образно кажучи, „озолотити” буквально кожне село, але мусимо зрозуміти, в якому часі живемо і скажу відверто, що й наш бізнес не розвивається настільки успішно, як би нам цього хотілось. Та тим не менше, ми намагаємось допомагати кожному селу. І пам’ятаємо, що нашої допомоги чекають у школах, дитсадках, ФАПах і церквах, адже усі вони також невід’ємна частина тих громад, в яких ми орендуємо землі. Тож стараємося робити для них усе від нас залежне, а принагідно хочу щиро подякувати усіх орендодавцям, які були з нами разом 15, 10 чи 5 років і які вірять нам сьогодні. А ми постараємось цю довіру оправдати конкретними справами на користь ваших громад.

Розповсюдити цю статтю: