Програма розвитку свинарства. Відповіді спеціаліста

Упродовж останніх тижнів надходять численні листи і телефонні дзвінки, суть яких зводиться до прохання детальніше роз’яснити умови організації відгодівлі поросят сільським населенням за програмою розвитку свинарства на Тернопільщині, розробленої корпорацією „Агропродсервіс”. Нагадаємо, що ця акція має на меті масово залучити населення до нарощування обсягів виробництва тваринницької галузі у приватному секторі, поновити селекцію поголів’я свиней молодняком високопродуктивних порід і забезпечити додатковий дохід мешканцям області. Аби надати вичерпні відповіді на запитання, запрошено до розмови заступника генерального директора корпорації „Агропродсервіс” з питань тваринництва Романа Березовського. – Романе Зіновійовичу, кажуть, начебто поросят на відгодівлю населенню ви передаєте безкоштовно. Якщо це дійсно так, то яка ж тоді логіка економічних стосунків між вашим господарством і селянами?

– Зовсім не безкоштовно, а логіка взаємин дуже проста, вона будується на договорі між корпорацією і конкретним господарем. Щодо нього, то ми виставляємо певні вимоги. Передусім це має бути людина, яка вміє, хоче і відповідально ставитиметься до відгодівлі поросят. Природно, що в сільському господарському повинні бути створені належні умови утримання поросят. Йдеться про відповідне приміщення і належні санітарні умови. Ясна річ, що господар повинен подбати і про кормову базу.

Ми ж у свою чергу видаємо бажаючим займатися цією справою чіткі й науково обґрунтовані рекомендації щодо годівлі поросят. У партнерській співпраці ми застосовуємо, як уже зуміли переконатись на численних прикладах, ефективну формулу своєрідного безвідсоткового товарного кредиту у вигляді тих же поросят, які передаємо на відгодівлю.

Але незмінною умовою договору є те що, господар повертає „Агропродсервісу” вартість отриманих на відгодівлю поросят з розрахунку 500 гривень за одну голову, але після завершення відгодівлі свиней.

– А яка тут вигода для селянина, який взяв порося на відгодівлю?

– Вона незаперечна. На селі практично зведена нанівець породистість у свинарстві. У даному випадку, як я уже говорив, сільське населення отримує породисте поголів’я свиней відомої зарубіжної селекції, яке значно краще розводиться і більш продуктивне під час відгодівлі. На підставі того ж таки договору господар має право залишити собі відгодоване порося для власних потреб, на розплід чи для продажу третій особі. І нарешті він може продати його „Агропродсервісу”. При цьому ми гарантуємо оплату в день продажу свині за місцем проживання господаря, тобто працівники фірми самі заберуть її з вашого подвір’я.

– У згадуваному документі є ще одна цікава деталь. Там, зокрема, сказано, що ваша фірма прийматиме відгодовані свині за ціною вище ринкової. В чому тут, як мовиться, сенс вашої політики? Запитання це обумовлене і тим, що окремі політики звинувачують керівника корпорації у заграванні з людьми.

– Навіть смішно слухати такі абсурдні звинувачення. Адже програма задумана і почала напрацьовуватися більше року тому. А відповідь на запитання дуже проста. Поросята данської породи «Ландрас», які ми передаємо на відгодівлю, відзначаються високою продуктивністю і такою ж якістю м’ясної продукції, яка користується підвищеним попитом на продовольчому ринку і передусім у мережі крупних супермаркетів. Досить сказати, що на сьогодні сформувалася майже місячна черга тих хто хоче купити нашу свинину. А за якісний товар, як відомо, відповідно платять дорожче від ринкової ціни на м’ясо. Тому ті, хто взяв поросят на відгодівлю мають можливість продати свиней дорожче. Ось і вся політика. Словом, усе прозоро і економічно вигідно обом сторонам договору.

– І на завершення, очевидно, варто сказати ще й про кінцеву або ж стратегічну мету співпраці „Агропродсервісу” та сільських господарів у вирощуванні свиней…

– Річ у тім, що на сьогодні Україна, і Тернопільщина в тому числі, здебільшого експортує за кордон лише зерно як сировину для тваринницької галузі чужих країн. У той же час іноземці, нашим збіжжям, утримують своє тваринництво і виробляють на експорт м’ясо-молочну продукцію, яка не завжди високої якості потрапляє до столу українців. Нас таке не влаштовує. Хіба ми гірше інших можемо виготовляти ту ж саму ковбасу, шинку, або масло?

Власне над цією проблемою задумалось керівництво „Агропродсервісу” і поставило собі за мету побудувати на теренах краю сучасний високотехнологічний м’ясокомбінат, котрий би задовольняв потреби у якісній продукції наших співвітчизників і у значній мірі працював би навіть на експорт. Як підрахували спеціалісти, для його рентабельної роботи необхідно переробляти упродовж року один мільйон голів свиней. Звісно, що виростити таку велику кількість тварин самому „Агропродсервісу” поки що не під силу, а тому ми пропонуємо партнерську співпрацю сільським господарям. Окрім іншого, такий шлях гарантує створення додаткових робочих місць, збільшення доходів жителів села, а виробництво вітчизняного якісного продукту сприятиме продовольчій безпеці держави, і що дуже важливо – здоров’ю нації.

Не буду вдаватися в деталі цього масштабного проекту, залишимо цю справу спеціалістам, але скажу одне: перші місяці досить успішної реалізації програми свинарства засвідчують, що такі амбітні плани нам цілком під силу.

Розмовляв Іван Задорожний
Розповсюдити цю статтю: