Іван Чайківський: «Ми даємо по троє поросят, а просять десять!»

Реальний шлях відродження села, відновлення його ефективної господарки в теперішніх умовах економічних негараздів впроваджує відомий аграрій Тернопільщини генеральний директор Корпорації «Агропродсервіс» Іван Чайківський. Ініційована ним масштабна програма розвитку свинарства почала реально діяти.

Іван Чайківський: «Ми даємо по троє поросят, а просять десять!»

Минулого тижня перших кілька десятків сімей взяли на відгодівлю племінних поросят з ферми «Агропродсервісу», що знаходиться у селі Настасів Тернопільського району. У кожної людини були свої аргументи.

«Про програму свинарства прочитав у «Вільному житті» і вирішив спробувати. Зараз на пенсії, а до того працював ветеринаром. Я знаю ціну племінним тваринам. У селі зараз практично все позводилося – не має що купувати ні свиней, ні корів. У Настасові проводиться племінна робота. Тим більше свині добре підготовлені. Думаю, що програма розвитку свинарства дуже добра. Спеціалісти «Агропродсервісу» зразу дають рекомендації. Я, скажімо, привик до вологої відгодівлі. Тепер перейду на суху», – розповів Ігор Васильович Гах з Малого Ходачкова.

Пенсіонер каже, що після закінчення договору свині залишить собі, а поверне «Агропродсервісу» кошти за поросят.

А от Людмила Юзьків з Великої Луки планує здавати вирощені свині підприємству. Жінка працює у Тернополі, однак зарплатня у неї невелика.

– Ідея впритул зайнятися тваринництвом загалом, а в нашому конкретному випадку молочним скотарством у селянських господарствах, народилася невипадково. На превеликий жаль, у нашій країні за 20 останніх років не знайдено шляхів виведення цієї галузі з кризи і досі не призупинено процес різкого зменшення численності продуктивної худоби. Так, у порівнянні з 1990 роком поголів’я ВРХ у державі зменшилось у 14 разів, корів – у 11, свиней – у 4 рази. Це стало причиною того, що понад один мільйон (200!) тваринників втратили роботу, а споживач – залишився без вироблених у країні високоякісних м'яса, молока і масла.

«Тут брати поросята дуже вигідно. Як свині виростуть то не буде проблеми з реалізацією м’яса.

У нашому селі практично в кожному дворі тримають свині. Переважно люди купують на базарі. Часто були проблеми. Купуєш вночі вроді би нормальне порося, а привезеш додому, а воно не росте, не їсть, хворіє…

Дехто з селян поставився до програми з здоровою долею скептицизму. Один чоловік прийшов раніше призначеної йому години, щоб подивитися на свині. Мовляв, чи не підсовують людям вибракуваних поросят. А коли побачив все своїми очима був щиро здивований якістю поголів’я свиней, ознайомився з договором, поговорив з спеціалістами то викликав автомобіль і теж взяв троє поросят.

«Ми склали дуже простий договір. Будь-яка людина, яка навіть має неповну середню освіту його зрозуміє. Там лише кілька пунктів. Ми даємо на відгодівлю поросят на дуже простих умовах. За них непотрібно платити одразу – це свого роду товарний кредит. Після закінчення терміну дії договору (200свиня виросте до 106 кг) людина може здати нам тварину на м'ясо, може залишити собі, або продати третій особі. Тільки тоді вона повертає вартість поросяти – 500 грн. Якщо свині здають нам, то «Агропродсервіс» платить селянину на 7% ціну більшу, ніж є на ринку. Скажімо зараз заготівельники купують по 18 гривень за кілограм живою ваги, а ми можемо купувати по 20 гривень. На сто кілограмах це додаткових 200 гривень», – розповів керівник «Агропродсервісу» Іван Чайківський.

Поросята, які дають людям на вирощування вакциновані від небезпечних хвороб. Фахівці «Агропродсервісу» склали практичні рекомендації з утримання, годівлі свиней, дезінфікації приміщення тощо. Ця пам’ятка надається господарю разом з договором. Окрім того, програму обслуговують ветеринарні спеціалісти, які дають безкоштовну консультацію та допомогу учасникам програми, при потребі приїжджають додому.

«Програма розвитку свинарства це скоріш соціальна складова нашого бізнесу, а відтак якихось особливих економічних зисків для себе не очікуємо. Наразі ми тільки почали давати поросят на відгодівлю. У процесі реалізації програми будемо вдосконалювати її на користь селян – наших партнерів, – розповідає Іван Адамович. – Скажімо, зараз до нас звернулося вже кілька десятків людей, які хочуть взяти більше десяти поросят одразу. Наразі даємо тільки троє на одне господарство.

Власне ми прагнемо наростити в області обсяги вирощування свиней до одного мільйона штук. За таких умов зможемо говорити про побудову потужного сучасного м’ясокомбінату поглибленої переробки. Щоб таке підприємство нормально працювало потрібно переробляти мільйон голів свиней в рік. У нашого підприємства таких потужностей не має. Втілити цей проект, ми можемо в партнерстві з селянами. А це відкриває зелену вулицю для вітчизняного товаровиробника і нових робочих місць знову таки для наших краян. Цим же механізмом маємо змогу суттєво поліпшити селекційну роботу у приватному сегменті свинарства, яким, заради справедливості треба сказати, ніхто по-справжньому не займайся останніх два десятки літ.

Запропонована справа, при чіткій організаційній і відповідній інвестиційній підтримці нашої компанії, доступна практично всім, хто виявить бажання займатися тваринництвом у домашніх умовах. Вона може і повинна приносити кожній зацікавленій особі певний дохід, а Тернопіллю загалом поверне розгублену славу краю великого хліба і м’яса».

 

Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Іван Чайківський: «Ми даємо по троє поросят, а просять десять!»”