Інтерв’ю з директором ТОВ "Агропродсервіс-Інвест" Юрієм Малютою

Шість років на теренах Козівського і частково Тернопільського районів успішно функціонує сільськогосподарське підприємство „Агропродсервіс-інвест”, котре очолює досвідчений управлінець Юрій Малюта. Упродовж вказаного періоду господарство добивається вагомих урожаїв у рослинництві і на всю Козівщину славиться своїми здобутками у тваринницькій галузі. А приводом для нашої сьогоднішньої розмови, як ви уже, мабуть, здогадались, стала передусім гаряча жнивна пора, котра щедрим урожаєм вінчає весь хліборобський рік.

– Юрію Станіславовичу, для початку коротко охарактеризуйте своє підприємство.

– „Агропродсервіс-інвест” сьогодні – це 5 тисяч гектарів орної землі у Козлові, Таурові, Великій Плавучій, Покропивній, Цицорах Козівського і в Почапинцях та Забойках Тернопільського районів, 800 голів великої рогатої худоби, 100 свиней, машинно-тракторний парк. У цьому господарстві порядкує 130 працівників, а в сезон хлібозбирання їх кількість зростає до півтори сотні.

– Власне про це варто розповісти детальніше.

– Свою рослинницьку галузь ми розпочинали із 1600 гектарів ріллі, нині ж банк землі підприємства оптимізували кількома тисячами гектарів і вже вийшли на правильну, а точніше – науково обгрунтовану сівозміну. Цьогоріч на полі дозріває 1 тисяча гектарів кукурудзи, по стільки ж маємо озимих ріпаку і пшениці, а ще 500 гектарів сої і в незначних обсягах, соняшник, гречку та кормові культури.

Цими днями у нас, можна сказати в зеніті жнивна кампанія. Ми уже завершили збір озимого ячменю, врожайність якого складає 40 центнерів з гектара. Зважаючи на наслідки стихії, яка пронеслась над нашими полями, це непоганий результат, але враховуючи попередні досягнення, хотілось значно кращого.

Зараз збираємо озиму пшеницю, яка радує 50-центнерним урожаєм, і ріпак, котрий, як стратегічна культура, сподіваємось, відчутно підсилить фінансове становище нашого господарства.

А техніки у вас достатньо для роботи в полі?

На сьогодні маємо всю нову техніку для обробітку землі, а також самохідний обприскувач, інші машини та механізми, яких цілком достатньо на наш земельний масив. Є, правда, бажання придбати ще й збиральну техніку, однак тут вступає в силу економічний розрахунок і наявність оборотних коштів. Щодо першого, то на сьогодні нам краще замовити збиральну техніку, а ось щодо коштів, то їх завжди не вистачає, тим паче тепер, коли інтенсивно розвиваємо тваринницьку галузь.

Що конкретно маєте на увазі?

У нинішньому році основні сили і фінансові ресурси ми спрямували на розвиток тваринництва, оскільки на вітчизняному ринку його якісної продукції відчутно бракує. Виходячи з цього, будуємо сучасний доїльний зал з відповідним прогресивним обладнанням. Разом з тим, плануємо відновити роботу колишнього відгодівельного комплексу поблизу Козлівського спиртового заводу, який уже десять років ніхто не використовує. Звісно, за цей час він уже зазнав певної руйнації, а тому потрібно провести у ньому капітальний ремонт. Однак навіть такі затрати нам будуть вигідні, оскільки сьогодні щільність ВРХ у наявних приміщеннях перевищують норму у півтора рази, а після реконструкції відгодівельного наростимо поголів’я до однієї тисячі голів. У тому числі матимемо 300 дійних корів. Але й це далеко не межа, оскільки у кращі часи на колишньому відгодівельному комплексі утримувалось до 2,5 тисячі голів великої рогатої худоби.

Звісно, управляти такою чималою господаркою нелегко. Тут потрібна команда однодумців, спеціалістів, людей, які готові чесно і сумлінно виконувати доручену їм справу. Чи є у вас така команда?

Така команда на нашому підприємстві уже сформована, хоч досягти цього було нелегко. На ринку праці серйозну конкуренцію нам складали місцеві спиртовий і цегельний заводи, а робота у сільському господарстві не надто приваблювала молодь. Однак завдяки чіткій взаємодії з нашим партнером – генеральним директором корпорації „Агропродсервіс” Іваном Чайківським, котрий, як на шахматній дошці, далекоглядно прораховує кілька кроків наперед, ми зуміли сформувати стабільний колектив, у якому з однаковою відповідальністю працюють, як мої заступники, провідні спеціалісти, так механізатори, водії, тваринники. Я особливо задоволений сімейним квартетом механізаторів Гуменних з Таурова, а це батько і три його сини. Заслуговує подяки за сумлінну працю мій заступник Володимир Журавель, з яким разом створювали це підприємство і котрий ніколи не підведе. З перших днів заснування фірми „Агропродсервіс-інвест” у нашій команді бухгалтер Тетяна Русин, яка професійно грамотно веде усі фінансові справи агробізнесу. До тих, хто успішно розвиває наше підприємство, по праву можна віднести і головного інженера Володимира Горгулька, бригадира тракторної бригади Анатолія Леника. Та хіба всіх перелічиш…

– Будь-яка вагома справа живе тоді, коли у неї є перспектива. Чи працюєте ви над кадровим майбуттям свого підприємства?

– Підбір кадрів для нас питання номер один, тому що, як я уже говорив, молодь не особливо хоче пов’язувати свою долю із сільським господарством, навіть при тому, що це вже не колишні колгоспи, а сучасний бізнес з відповідним комфортом. Наприклад, цього року ми запросили на підприємство двох молодих спеціалістів з Бучацького агроколеджу – зоотехніка і ветлікаря, яким надали житло і харчування. Ще один двадцятип’ятирічний ветлікар із сім’єю прибуде до нас із Рівненщини, якому також надамо житло і відповідну зарплату. А висновок такий: нинішній аграрний бізнес – справа сучасна і високотехнологічна. Тут не обійдешся лише знаннями з вишу, потрібно постійно удосконалюватись, працювати з комп’ютером, бути в курсі усіх професійних новацій. І саме з такими фахівцями ми плануємо іти в майбутнє.

– Особливість аграрного бізнесу нині полягає у співпраці з пайовиками – власниками земельних паїв. Як вона організована у вас?

– У співпраці з пайовиками ми взяли собі за правило принцип чесного партнерства, оскільки саме такими партнерами бачимо власників земельних паїв. Тож розрахунок із ними для нас – першочергове завдання. Заради справедливості треба сказати, що праця на землі – справа не з легких. Тим паче, що на початку нашого господарювання майже 80 відсотків земель поросли не те що багаторічними бур’янами, але й молодими деревами. Окремі ділянки були уже настільки виснажені, що на них навіть пирій не ріс. Тож, зрозуміло, що в перші роки плата за паї була скромнішою. Сьогодні, як я уже наголошував, землі доглянуті, дають вищий урожай, відтак і орендна платня для селян з нинішнього року відчутно зросте.

Окрім видачі паїв намагаємось брати активну участь у соціальному розвитку населених пунктів, в яких орендуємо землю. Скажімо, цьогоріч взяли участь у співфінансуванні ремонту та обладнання бібліотек у Козлові, Великій Плавучій і Таурові, які здійснюються за програмою ООН. У Козлові допомогли спорудити дах на місцевій церкві, а у Дмухівцях – помалювати храм.

Керівництво нашого підприємства вирішує чимало інших біжучих питань, які виникають у селах. Прикладом взаєморозуміння і вдалого соціального партнерства може служити співпраця із селищним головою Козлова Володимиром Колісником, коли окремі питання – надання транспорту, допомога пальним тощо вирішуються буквально у телефонному режимі. І так по всіх селах. Днями надали матеріальну підтримку команді з Таурова, яка брала участь сільських спортивних іграх Козівщини. Фінансово підтримуємо і тамтешню футбольну дружину, яка непогано виступає на першість району. А до кінця року „Агропродсервіс-інвест” у Таурові профінансує ще й освітлення вулиць.

Словом, завжди намагаємось працювати з громадою та для неї і це, як бачимо, дає вагомий кінцевий результат і обопільну вигоду.

Розмовляв Богдан НОВОСЯДЛИЙ
Розповсюдити цю статтю:

Залишити відгук до “Інтерв’ю з директором ТОВ "Агропродсервіс-Інвест" Юрієм Малютою”